Новини по нашому 2 616 Переглядів 2 Рейтинг

Ясіня – по-справжньому серце Гуцульщини

вересня 05 / 2020
Ясіня – по-справжньому серце Гуцульщини



Селище Ясіня Рахівського району стало черговим пунктом туризмознавчих та історико-культурних досліджень наукових співробітників Закарпатського музею народною архітектури та побуту, що проводяться в рамках проекту «Культурні зв’язки – культурна мобільність у прикордонному регіоні». Даний проект реалізовується в межах Міжнародної програми транскордонного співробітництва «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020».

Ясіня – по-справжньому серце Гуцульщини. У письмових джерелах вперше згадується під 1555 роком. Впродовж історичного розвитку тут відбувалось чимало знакових подій, формувались риси традиційної народної культури.

Селище багате на різноманітні пам’ятки, чим приваблює значну кількість туристів. Серед них і пам’ятки природи. Найвищим природним водоспадом Закарпаття вважається водоспад Труфанець. Загальна висота водоспаду – 36 м. Довжина потоку – 2830 м. Водоспад Утворює кілька каскадів. У 1997 р. водоспад увійшов до Карпатського біосферного заповідника. Труфанець має чимале естетично-рекреаційне значення, є улюбленою туристичною локацією.

Пам’яткою садово-паркового мистецтва Ясіня є Парк культури і відпочинку, що займає площу 5 га. Статус надано для збереження парку, заснованого в XVII ст. Тут ростуть модрина європейська, сосна звичайна, ялина колюча та інші декоративні деревно-чагарникові породи.

Є в Ясіня й чимало пам’яток архітектури. Серед них в першу чергу виділяється дерев’яна церква Вознесіння Господнього, більш відома як Струківська церква 1824 р. із дзвіницею 1813 р. Даний храм – досконалий зразок гуцульської школи дерев’яного будівництва, один із найгарніший та найвідоміших деревяних храмів України, з 2013 р. включений до списку світової спадщини ЮНЕСКО. Ще однією гуцульською п?ятизрубною дерев’яною пам’яткою є церква св. ап. Петра і Павла у присілку Плитоватий села Лазещина. Є у селищі єврейське кладовище Кіркут (ХІХ ст.). Вилядає воно відносно доглянутим та великим. Поблизу селища проходять оборонні елементи Лінії Арпада.

Селище багате на пам’ятки скульптури, присвячені відомим постатям. У 1954 р. скульптор Іван Кушнір виготовив пам’ятник Олексі Борканюку. У 1997 р. відкрито пам’ятник братам Климпушам (скульптор – Михайло Белень). У 2011 р. М. Белень виготовив пам’ятник Степану Клочураку та Українській Народній Раді в Ясіню. Мешканцями селища вшановані й герої Небесної Сотні. У 2017 р. на перетині трьох гірських хребтів Карпат було встановлено коване серце, яке називають Серцем Карпат. Архітектурну цікавинку створив талановитий місцевий коваль Михайло Лойзяк. Коване серце вже давно стало символом Ясіня, та щороку приваблює все більше мандрівників.

Окремою туристичною локацією Ясіня та місцем збереження і популяризації історії, народної культури та побуту місцевого населення є історико-краєзнавчий музей. Тут експонуються гуцульське народне вбрання, знаряддя праці, пов’язані з окремими ремеслами та промислами, відтворено рослинний та тваринний світ, подаються історико-краєзнавчі відомості, є картинна галерея.

Ясіня надзвичайно цікаве й у плані збереження народних традицій. Про це ми говоритимемо в наступних публікаціях. Слідкуйте за нашою сторінкою.

Текст Коцана В.В.
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар