Новини по нашому 1 397 Переглядів 0 Рейтинг

На Рахівщині часто можна зустріти "Царя неба"

серпня 24 / 2020
На Рахівщині часто можна зустріти "Царя неба"

Про величного беркута з розмахом крил до 2,2 м з давніх-давен складали безліч легенд і казок. Цього птаха можна побачити на гербах та емблемах в культурах багатьох народів.
Він вважається символом величі, мужності, гордості та незалежності.
Латинське Aquila chrysaetos означає «золотий орел». Таку назву дав йому Карл Лінней, який першим описав цей вид.
В Українських Карпатах беркути живляться на 40% птахами: глухарями, тетеруками, рябчиками тощо. Інші 40% раціону складають ссавці – зайці та дрібні гризуни. При нагоді беркут може вполювати лисицю чи дитинча козулі. Якщо йому бракує їжі – тоді споживає великих комах. Може харчуватись навіть падаллю, особливо в зимовий період.
??На сьогодні в Українських Карпатах живе не більше 20 пар беркутів, з яких 3 – відмічалось на території Карпатського біосферного заповідника. Головна причина малої кількості цих птахів – це переслідування людиною. Гнізда знищують або спустошують. Також часто птахів забирають у неволю. Через те, що одна пара беркутів висиджує одне пташеня на рік, то навіть популяції, які знаходяться під охороною, відновлюються дуже повільно
Беркут занесений до Червоної книги України. Для збереження карпатської популяції слід ефективно охороняти місця гніздування цих птахів. Підгодовування суворою зимою також могли б покращити шанси на виживання цього чудового птаха.
#екоосвітаКБЗ
Фото: з відкритих джерел
На Рахівщині часто можна зустріти "Царя неба"
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар