Новини по нашому 2 538 Переглядів 2 Рейтинг

Готур - гордість Карпат

травня 31 / 2020
Готур - гордість Карпат
Готурами на Рахівщині називають глухарів.

Глухар — характерний мешканець Карпат, живе у зоні хвойних лісів до верхньої межі лісу. Взимку глухарі спускаються до висоти 800 метрів над рівнем моря. Влітку і восени, коли достигають ягоди, вони піднімаються до субальпійської зони. Тетерук споживає рослинну їжу: хвою, бруньки, молоді пагони і ягоди. Рідше, особливо молодняк, їсть також комах та інших безхребетних. Взимку птахи живляться виключно хвоєю ялиці та смереки.

У середині квітня, коли в лісі ще лежить сніг, птахи збираються на місцях токування. На одному току може зібратися кілька десятків глухарів. Самці прилітають увечері й сідають на деревах навколо місця токування. Власне токування починається ще до світанку. Трохи пізніше з'являються самки. Вони сідають на землю і далі токують в снігу. При цьому у самців часто доходить до бійок. Пізніше самиця відкладає 7—9 яєць у вистелене сухою травою заглиблення в ґрунті. Через 22—25 днів вилуплюються пташенята. Вони розвиваються дуже швидко — через два тижні вже можуть злітати на дерево.

Жителі Рахівщини частенько зустрічають цього гордого птаха у лісі. Наше головне завдання - зберегти цей вид, не нищити його, так як глухарі занесені до Червоної книги України.
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар