Новини по нашому 1 930 Переглядів 0 Рейтинг

В Колочаві незабаром з`явиться особлива атракційна пасіка

травня 09 / 2020
 В Колочаві незабаром з`явиться особлива атракційна пасіка
Все для розвитку бджільництва. В Колочаві незабаром з`явиться особлива атракційна пасіка. Не звичайний дерев`яний вулик, а справжні апартаменти з сонячними батареями та купою різноманітних функцій.

Так виглядає сучасне житло для бджолиних родин. Про унікальну розробку – розумний вулик, технологію, яка дозволяє дистанційно стежити за тим, що відбувається з бджолами розповідає пасічник зі стажем пан Василь. Вулик містить різноманітні датчики вологості температури та ваги. Ну а всю інформацію пасічник може отримувати на телефонний додаток. Цей сучасний вулик вже незабаром стане частиною атракційної пасіки, що з`явиться в центрі Колочави. Також її частиною будуть і ось ці вулики, що нагадують справжні архітектурні пам’ятки.

Така особлива пасіка вже майже готова до використання, однак бджоли тут оселяться трохи згодом, коли ці будиночки перенесуть у спеціально підготовлене місце. Поки у пана Василя вистачає роботи у власній пасіці. А допомогає в усьому 4-річний Богдан, який продукти бджільництва любить понад усе. У кожного пасічника повинен бути захисний костюм із шоломом-сіткою а також інші засоби, які можуть захистити бджоляра від подекуди агресивних комах.

Втім, боятись бджіл,каже пан Василь,не варто. Треба просто вміти з ними поводитись. Як живуть родини унікального виду комах - бджоли Карпатки, пан Василь знає не з чуток, адже з ними «на ти» вже майже півтора десятка років. Весна для бджіл - початок активного сезону. Їжі в них зараз вистачає, ну а незабаром і варто чекати поповнення у бджолиних родинах.

Сьогодні Україна займає перше місце з виробництва меду серед країн Європи. Та галузь бджільництва – одна з найважчих галузей сільського господарства, каже пан Василь, тому вистачає в ній і проблем. Це і відсутність ефективної державної фінансової підтримки, недостатнє ветеринарне забезпечення, що призводить до неконтрольованого поширення хвороб ну і звісно зникнення деяких видів бджіл. Як до прикладу бджоли - Карпатки.попередні покоління.Над збереженням унікального виду працюють і в НПП «Синевир».

Пан Василь як науковий співробітник національного природного парку створив науково-дослідну пасіку і вже декілька років веде практичну роботу по вивченню особливості поведінки бджіл. А останнім часом увага зосереджена на загрозливій проблемі зникненні чистопородності карпатської бджоли.

Привернути увагу до зникаючого виду – бджоли-Карпатки – така головна мета проекту «Карпатська бджола - спільні заходи для збереження унікальної природної спадщини». Реалізується проект в межах Програми транскордонного співробітництва "Польща – Білорусь – Україна" «Польща – Україна - Білорусь».

Виконує його Асоціація органів місцевого самоврядування "Єврорегіон Карпати – Україна". Саме в рамках цього проекту, в Колочаві незабаром з`явиться особлива атракційна пасіка.Така особлива пасіка з`явиться на території місцевої школи, однак вона буде огорожена і розташована на безпечний дистанції від шкільного подвір`я. Також тут планують розробити і туристичний маршрут "Колочавські медові стежки".

На думку тутешніх, все це, без сумніву, сприятиме збереженню природної спадщини, популяризації традицій бджільництва та створить ще одну цікаву атракцію для туристів.
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар