На Закарпатті рейсовий автобус перекинувся у кювет

червня 17 / 2024
‼️Сьогодні зранку о пів на дев’яту на лінію 103 поступило повідомлення про ДТП в с. Сімер. 🚌Рейсовий автобус перекинувся у кювет. Вже за кілька хвилин бригади 🚑🚑🚑ЕМД були на місці пригоди і надавали допомогу потерпілим. Внаслідок аварії травми легкої та середньої ступені важкості отримали семеро пасажирів та водій.
✅Загалом, на місці ДТП виїжджало п’ять бригад екстреної медичної допомоги. Шестеро потерпілих транспортовано автомобілями швидкої до медичних закладів, ще двоє - отримали допомогу на місці і від госпітадізації відмовились. Серед травмованих шестеро жінок віком від 18 до 60 років, шестирічний хлопчик та 54-річнимй водій.
103 нагадує як діяти якщо Ви стали свідком або потрапили у ДТП
Перед наданням допомоги переконайтеся у відсутності небезпеки для себе.
🔹Здійсніть виклик екстреної медичної допомоги за номером 103. Якщо внаслідок ДТП постраждало декілька чоловік - ОБОВЯЗКОВО повідомте диспетчеру орієнтвну кількість постраждалих. Це дозволить одразу оперативно скерувати необхідну кількість медичних бригад .
🔹Підходячи до постраждалого, голосно поставте просте запитання, наприклад, «Ви мене чуєте?». Якщо постраждалий відповість – він у свідомості, а його дихальні шляхи прохідні.
🔹Якщо постраждалий в свідомості, скажіть йому, що ви допоможете, екстрена медична допомога вже в дорозі, запитайте, що конкретно його турбує в даний момент.
🔹Якщо постраждалий без свідомості – слід визначити наявність життєвих показників дихання та наявність критичної кровотечі. За наявності критичної кровотечі, слід її зупинити https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0356-22#n170. І тільки потім виконувати всі подальші дії.
🔹Якщо у постраждалого відсутнє дихання – розпочніть проведення серцево-легеневої реанімації. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0356-22#n42
🔹Якщо постраждалий без свідомості, але ознаки життя є – надайте йому стабільного положення, слідкуйте за ознаками життя та чекайте прибуття бригади екстреної медичної допомоги.
🔹Пам’ятайте: найчастіше смерть постраждалих внаслідок ДТП настає внаслідок кровотечі та порушення прохідності дихальних шляхів. При первинному огляді сконцентруйте увагу саме на цих моментах, та при необхідності усуньте їх.
🔹До приїзду бригади екстреної медичної допомоги уникайте втрати тепла постраждалим – вкрийте його спеціальним термопокривалом або ковдрою. За можливості постраждалий повинен перебувати на сухій поверхні. Також можна покласти його на ковдру чи термопокривало.
🔹Проводьте огляд та надавайте допомогу тільки тоді, коли Ви впевнені у своїх діях. Важливо НЕ НАШКОДИТИ постраждалому!
🔹При погіршенні стану постраждалого до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги або виникненні питань щодо алгоритму дій повторно зателефонуйте 103 і дотримуйтесь вказівок диспетчера .
Категорія : Надзвичайне


Залишити Коментар