Медики на черговому виклику виявили тендітну молоду жінку, близько 40 кг ваги, у непритомному стані, лежала на ліжку в калюжі крові

квітня 04 / 2024
Медики на черговому виклику виявили тендітну молоду жінку, близько 40 кг ваги, у непритомному стані, лежала на ліжку в калюжі крові



Внутрішні кровотечі – найпідступніші і найнебезпечніші із невідкладних станів. Швидкість та професіоналізм медиків в таких ситуаціях – визначальні при порятунку життя. І сьогоднішній нічний виклик – тому підтвердження.
🔴❗️ Коли, близько першої години🌃ночі на 📲лінію 103 прийшло тривожне повідомлення «…с. Тисаашвань, 27-річна жінка блює кров’ю, втрачає свідомість…», то бригада 🚑«швидкої», що мчала на виклик, розуміла – просто не буде…
Тендітна молода жінка, близько 40 кг ваги, у непритомному стані, лежала на ліжку в калюжі крові…
Гіповолемічний шок, тиск 40/10, пульс 202 (!!!). За оцінкою медиків втрата крові понад третину від загального об’єму… Підозра на кровотечу з варикозно розширених вен стравоходу. Родичі розповіли, що жінка лікується вже з 22 років…
🚑Бригада № 300 (лікар Іван ГРИГА, фельдшер Тетяна ТИМОЩУК, водій Балаж ШИМОН) миттєво провели всі належні заходи для стабілізації стану пацієнтки, підключили інфузійно медпрепарати та розчини і негайно транспортували до Ужгородської міської багатопрофільної лікарні. Зараз жінка перебуває в реанімаційному відділені медзакладу.
🔶 103 нагадує про ознаки внутрішньої кровотечі та першу допомогу при цьому життєзагрожуючому стані:
Ознаками будь-якого типу внутрішньої кровотечі на ранніх стадіях є:
🔸швидко наростаюча загальна слабкість;
🔸запаморочення, втома, сонливість;
🔸потемніння в очах, шум у вухах;
🔸на вигляд хворий блідий, може бути холодний піт;
🔸дихання поверхневе, прискорене, спрага;
🔸збільшення частоти пульсу і зниження артеріального тиску.
☝️ У залежності від локалізації внутрішньої кровотечі, можуть приєднуватись її явні ознаки (наприклад, блювота у вигляді «кавової гущі» – при шлунково-кишковій кровотечі, кровохаркання – при легеневій кровотечі, розширення зіниці на стороні крововиливу – при внутрішньочерепному крововиливі тощо).
✅Однак, слід пам’ятати, що хронічна внутрішня кровотеча легкого ступеня важкості часом може взагалі не супроводжуватися будь-якими симптомами. Несвоєчасне виявлення внутрішньої кровотечі може призводити до небезпечних і навіть трагічних наслідків.
✅Внутрішні кровотечі більш серйозних ступенів важкості супроводжуються значним падінням артеріального тиску, прискоренням пульсу, збільшенням частоти дихання, маренням, сплутаністю або відсутністю свідомості, на тілі виступає липкий холодний піт. У важких випадках виникає шок і, навіть, кома.
‼️ Якщо ви виявили ознаки внутрішньої кровотечі НЕГАЙНО ВИКЛИКАЙТЕ ШВИДКУ!
❓ Що потрібно робити, поки не прибула швидка?
Перша допомога при внутрішній кровотечі залежить від того, в яку порожнину тіла виливається кров. У разі кровохаркання є підозра на легеневу кровотечу, в цьому випадку слід надати хворому положення напівсидячи. В інших випадках необхідно його укласти на рівну поверхню. На груди або живіт покласти щось холодне (лід, сніг, пляшку з холодною водою тощо). Послабити одяг і в жодному разі не давати пити чи їсти.
Категорія : Надзвичайне


Залишити Коментар