Новини Закарпаття

Завдяки міжнародній співпраці закарпатські митники задокументували 58 справ про правопорушення на суму понад 35 млн грн



Підтвердження фактів зменшення розміру митних платежів при імпорті автомобілів та інших дороговартістних товарів стає можливим завдяки добре налагодженій міжнародній співпраці Закарпатської митниці з митними органами іноземних держав. У результаті - документовано майже три десятки справ про митні правопорушення, які передбачають не лише значні штрафні санкції, а й конфіскацію предметів правопорушення.

📌 Як поінформували в управлінні боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Закарпатської митниці, за 8 місяців 2023 року на адресу митних органів іноземних держав направлено 58 запитів щодо підтвердження можливих фактів митних порушень.

☝На підставі відповідей, отриманих від митних органів іноземних держав, запроваджено 27 справ про ПМП на загальну суму 35,7 млн гривень (торік - 8 справ про ПМП на суму 20,6 млн грн).

📎 В основному порушення митного законодавства стосувалися подання митниці документів, що містять неправдиві відомості. Зокрема, щодо найменування, кількості та вартості товарів, які ввозилися на митну територію України. У такий спосіб ділки прагнуть завезти побільше імпортного товару з ухиленням сплати податків.

📎 Також були факти, коли у товаросупровідних документах вказувалися «липові» фірми-відправника та одержувача товарів. У таких випадках фіксувалися протоколи про порушення митних правил за ч.1 статті 483 Митного кодексу України. Санкції даної статті передбачають накладення штрафу в розмірі 100% вартості товарів з їх конфіскацією.

☝️ Серед предметів правопорушення - побутові імпортні товари. Так, до прикладу, на підставі відповідей, отриманих від угорських митників, підтверджено незаконне ввезення «труб жорстких з полімерів», інших промислових товарів на мільйони гривень тощо.

📎 Крім того, на підставі відповідей польських, австрійських, німецьких та угорських колег, а також за результатами проведення додаткових контрольно-перевірочних заходів, встановлено неправомірне ввезення автомобілів за заниженоною вартістю. Серед іномарок: «Audi A4», «Skoda Oktavia», «Volkswagen Passat», «Ford Transit», «Man TGX» та ін.

☝ Тож, завдяки оперативному, повному та своєчасному отриманню інформації від митних органів іноземних країн, закарпатські митники запобігають не лише неправомірному ввезенню імпортного товару в Україну, а й виявляють ухилення сплати суб’єктами ЗЕД у повному обсязі митних платежів, що впливає на наповнення Держбюджету.
Перейти на сайт