На Воловеччині змія укусила 37-річного місцевого мешканця

липня 18 / 2023

Вчора, на Воловеччині змія укусила 37-річного місцевого мешканця із с. Нижні Ворота. Чоловік відпочивав біля річки Латориця, як раптом відчув різкий біль у правому стегні.
За словами постраждалого, він був біля річки, коли плазун вкусив за ногу: «Змія невелика 40-50 см, коричневого кольору із ромбовидним малюнком. За всіма ознаками схожа на карпатську гадюку».
Чоловік одразу зателефонував на «103» і викликав 🚑"швидку".
Бригада №1501 (фельдшер Віталій МИНДА, водій Михайло ГАФИНЕЦЬ) за кілька хвилин була на місці виклику. Фельдшер обробив рану, наклав асептичну пов’язку, знерухомив уражену кінцівку, підключив інфузійні розчини і вже за мить🚑 бригада мчала до реанімаційного відділення 🏥Воловецької районної лікарні. Зараз чоловік перебуває під наглядом медиків, які проводять комплекс лікувальних заходів для зняття інтоксикації і покращення стану пацієнта.
З початку року в Закарпатті це вже п’ятий випадок укусу змії: по два випадки трапились у Міжгірщині та Воловеччині, а один – на Іршавщині.
Загалом, минулоріч в нашій області було зафіксовано 28 випадків укусів змій.
❓ Що відбувається, коли кусає змія
Отрута гадюки діє на серцево-судинну систему та згортання крові. Вона складається з віперотоксину та низки ферментів, що руйнують підшкірну сполучну тканину, капіляри й спричиняють згортання крові. В результаті сильно падає тиск, утворюються тромби, може бути кардіотоксичний ефект.
Зміїна отрута в організмі людини розповсюджується лімфатичною системою або кровотоком. В останньому випадку виникає важка інтоксикація. Знищення отрути в організмі відбувається через шлунково-кишковий тракт, залози внутрішньої секреції та нирки.
Те, як людина буде переносити отруєння залежить від низки факторів:
🐍Куди вкусила змія — найбільш небезпечними є укуси в голову та шию. Менш небезпечними є укуси в кінцівки, але вони й найбільш ймовірні.
🐍Яка температура повітря — що вона вища, то інтенсивніше розвивається клініка отруєння.
В цілому клінічні прояви укусів можна розділити на місцеві та загальні.
Місцеві прояви:
🐍наявність слідів від зубів гадюки у вигляді, як правило, двох цяточок або схожих на цятки шкірних дефектів на близькій відстані один від одного (часто близько 1 см);
🐍набряк навколо укусу, який поволі розширюється;
🐍місцева гіперемія та гіпертермія;
🐍слабкий біль у місці укусу, що при поширенні набряку може посилитися;
🐍при тяжкому перебігу отруєння спостерігається лімфангіт, лімфаденіт, множинні крововиливи та пухирі, тромбоз вен, вище місця укусу;
🐍при цьому може виникати геморагічне пропитування тканин, коли капіляри зруйнувалися, і кров вийшла в міжклітинний простір. Це надає кінцівці синюшне або аспідно-сіре забарвлення.
Загальні прояви:
🐍млявість, занепокоєння, що з’являється за короткий час;
🐍блідість шкіри, підвищене потовиділення, спрага, зміна присмаку (наприклад, металічний присмак у роті);
🐍нудота, блювання, субфебрильна температура, біль у животі, може розвиватися низький тиск, важкість дихання, висипання на шкірі, коллапс (коли людина впадає).
У перші 30-90 хвилин після укусу починається миттєве згортання крові (гіперкоагуляція) та поява мікротромбів.
Згодом настає гіпокоагуляція і ризик кровотеч в шлунково-кишковому тракті чи з носа. Період напіввиведення отрути становить 6-12 годин.
З ускладнень найбільш небезпечними є гангрена та сепсис.
У віддаленому періоді можуть спостерігатися злущення епітелію шкіри, атрофія м’язів, порушення контролю роботи м’язів. Це виглядає як "усихання". (інф.https://life.pravda.com.ua/health/2019/06/27/237382/ _
❗️☝️«103» НАГАДУЄ
У разі укусу намагайтесь якнайшвидше потрапити до лікаря. Лише професійний медик зможе надати необхідну допомогу. Проте пам’ятайте, що навіть без медичного лікування укус гадюки надзвичайно рідко призводить до смерті.
🔴❗️ Якщо транспортування до лікарні потребує певного часу, надайте домедичну допомогу постраждалому.
🔸Зберігайте спокій та менше рухайтеся.
🔸 Пийте багато води.
🔸 На місце укусу накладіть стерильну пов’язку з антисептиком.
🔸 Зніміть з ураженої кінцівки весь одяг, прикраси чи взуття.
🔸 За можливості прийміть 1–2 таблетки ліків від алергії.
🔸 При транспортуванні покладіть уражену кінцівку на підвищення.
🔸 За можливості прикладіть до рани лід, обгорнутий у тканину.
🔸 Не намагайтесь обробляти рану додатково.
🔸Не потрібно висмоктувати отруту: таким чином вірогідність зараження підвищується, до того ж небезпеці піддається й людина, в якої отрута опинилась у роті.
🔸Не накладайте джгут на травму.
🔸Не припікайте рану.
🔸Не вживайте алкоголь.
‼️☝️ НАЙГОЛОВНІША ДОПОМОГА ДЛЯ ПОСТРАЖДАЛОГО — МЕДИЧНА, тому якнайшвидше слід доправити постраждалого в лікарню.
🔴📢 Пам’ятайте, в найтяжчих випадках наслідки укусу змії 🐍 проявляються через 15-30 хвилин: запаморочення, нудота, блювата, діарея, підвищене потовиділення, тахікардія, втрата свідомості, набряк тканин та запалення лімфатичних вузлів. Отрута гадюки справляє гемолітичну дію (викликає руйнування червоних кров’яних тілець крові) на людський організм. Після укусу на ураженому місці спостерігається болючий набряк із множинними дрібними крововиливами — геморагіями.
Укус змії має може мати серйозні наслідки у людей похилого віку, осіб зі зниженим імунітетом та у дітей.
Категорія : Надзвичайне


Залишити Коментар