На Міжгірщині, змія укусила 56- річного місцевого мешканця

червня 02 / 2023

За словами чоловіка, він порався по господарству на подвір'ї, коли плазун вкусив його за руку. Змія була коричневого кольору із ромбовидним малюнком. Постраждалий звернувся до сімейного лікаря у місцеву амбулаторію. Медик одразу викликав "швидку".
Бригада №501 (лікар Надія ГРОХОЛА, фельдшер Віталій МАЦОЛА, водій Василь МАНЗЮК) після огляду пацієнта наполягла на госпіталізації до медично закладу. Однак, чоловік категорично відмовився, мотивуючи тим, що минулого року з ним вже був подібний інцидент, але все закінчилося благополучно.
Бригада "швидкої" надала медичну допомогу на місці і попередила чоловіка про можливі наслідки та ускладення від укусу змії.
З початку року в Закарпатті це вже другий випадок укусу змії. Пеший трапився 2 травня в с. Гукливе на Воловеччині. Тоді змія вкусила за кисть 70-річну жінку. Її було госпіталізовано у медичний заклад.
Загалом, минулого року в нашій області було зафіксовано 28 випадків укусів змій.
«103» НАГАДУЄ
У разі укусу намагайтесь якнайшвидше потрапити до лікаря. Лише професійний медик зможе надати необхідну допомогу. Проте пам’ятайте, що навіть без медичного лікування укус гадюки надзвичайно рідко призводить до смерті.
🔴❗️ Якщо транспортування до лікарні потребує певного часу, надайте домедичну допомогу постраждалому.
🔸Зберігайте спокій та менше рухайтеся.
🔸 Пийте багато води.
🔸 На місце укусу накладіть стерильну пов’язку з антисептиком.
🔸 Зніміть з ураженої кінцівки весь одяг, прикраси чи взуття.
🔸 За можливості прийміть 1–2 таблетки ліків від алергії.
🔸 При транспортуванні покладіть уражену кінцівку на підвищення.
🔸 За можливості прикладіть до рани лід, обгорнутий у тканину.
🔸 Не намагайтесь обробляти рану додатково.
🔸Не потрібно висмоктувати отруту: таким чином вірогідність зараження підвищується, до того ж небезпеці піддається й людина, в якої отрута опинилась у роті.
🔸Не накладайте джгут на травму.
🔸Не припікайте рану.
🔸Не вживайте алкоголь.
‼️☝️ НАЙГОЛОВНІША ДОПОМОГА ДЛЯ ПОСТРАЖДАЛОГО — МЕДИЧНА, тому якнайшвидше слід доправити постраждалого в лікарню.
🔴📢 Пам’ятайте, в найтяжчих випадках наслідки укусу змії 🐍 проявляються через 15-30 хвилин: запаморочення, нудота, блювата, діарея, підвищене потовиділення, тахікардія, втрата свідомості, набряк тканин та запалення лімфатичних вузлів. Отрута гадюки справляє гемолітичну дію (викликає руйнування червоних кров’яних тілець крові) на людський організм. Після укусу на ураженому місці спостерігається болючий набряк із множинними дрібними крововиливами — геморагіями.
Укус змії має може мати серйозні наслідки у людей похилого віку, осіб зі зниженим імунітетом та у дітей.
[center]
[/center]
Категорія : Надзвичайне


Залишити Коментар