Трагедія на Херсонщині: закарпатцям слід готуватись до жорстких наслідків

червня 12 / 2023

Через трагічне підтоплення на Херсонщині у всіх регіонах держави слід готуватись до багатьох неприємностей.
6 червня цього року ворог завдав руйнувань Каховської ГЕС на Херсонщині. У результаті підриву дамби електростанції, відбулося підтоплення ряду населених пунктів, що опинились у зоні масштабного лиха.

Через теракт, вчинений росіянами на Херсонщині, постраждало багато важливих об’єктів. Не обійшла катастрофа і міський зоопарк, де загинули майже усі тварини.

Жахаючі наслідки цієї трагедії, котру назвали спланованим екогеноцидом проти населення України, розміщували у соцмережах й на телеграм-каналах. Вода підступала миттєво та забирала будинки місцевих жителів.

Водночас росіяни раділи чужому горю, знімаючи відео, як будинки просто пливуть і руйнуються. Екотрагедія на Херсонщині стане відчутною в усіх областях України Підрив Каховської ГЕС матиме ряд негативних наслідків для регіонів держави.

Уже незабаром українці відчують надмірне здорожчання у продовольчій сфері, ціни зростуть удвічі. Разом із тим стрибнуть до гори й тарифи на електроенергію, що неабияк сильно позначиться на гаманцях українців.

Російськими окупантами, за даними Міністерства агрополітики, на Херсонщині затоплено близько 10 тисяч гектарів сільськогосподарських земель лише на правому березі. На окупованих територіях ця цифра в декілька разів більше.

За словами економіста Олега Пендзина, підрив Каховської ГЕС – це величезна катастрофа. У результаті руйнування греблі у воду потрапили тонни нафтопродуктів, було підмито цвинтарі, звалища побутових відходів, загинуло багато риби та інших тварин. Підрив Каховської ГЕС вдарив по економіці.

Як наголошує Пендзин, через руйнації, завдані ворогом на Херсонщині, є небезпека санітарно-епідеміологічних проблем і різного роду захворювань та епідемій. Така ситуація вимагатиме додаткових фінансів із держбюджету. У результаті — це буде серйозний удар по бюджету країни.

“Це вже є достатньо сильний удар по ньому. Коли ми з вами говоримо по економіці, треба думати, яким чином це все відновлювати. За приблизними оцінками, це мінімум п’ять років і мінімум мільярд доларів, — каже Пендзин, — передає ТСН.

Економіст вважає, що відновлювальні роботи на Херсонщині не розпочнуться, поки зберігається велика небезпека обстрілів з боку окупанта. Тому прогнозувати щось дуже важко.

Ймовірно, відновлення розпочнеться після повної деокупації територій, вважає Олег Пендзин Якщо говорити про вплив підриву Каховської ГЕС на ситуацію з цінами в Україні, він менш трагічний, вважає економіст. Він зазначив, що цього року на постачання аграрної продукції з Херсонщини й так не дуже розраховували, адже території потребують розмінування. Але є один “болісний” момент, каже Олег Пендзин.

Падіння рівня води в Каховському водосховищі призвело до того, що виникли величезні проблеми з водопостачанням у великих містах на Дніпропетровщині. По друге, у нас вся Херсонщина, Миколаївщина, частина Дніпропетровської області – це ж поливне землеробство.

Водозабори для поливу знаходяться достатньо високо. Тобто як наслідок будуть величезні проблеми з іригацією (підведення води на поля – ред.) і водопостачання, власне, на ці території. Третій момент – вже пішли вниз підземні води. Тобто рівень води пішов вниз, і це може призвести до того, що почнуть сохнути сади, які були висаджені, – сказав Олег Пендзин.

Тому на сьогоднішній день оцінити збитки вкрай складно, каже економіст, оскільки ситуація поки нестабільна, рівень води досі збільшується в деяких місцях.


Величезні проблеми із цінами можуть бути в майбутньому За прогнозами Пендзина, у наступні роки можуть проблеми з фруктами та овочами саме з Херсонщини.

“Тому, що після розмінування планувалося, що Херсонщина достатньо активно повернеться в сільськогосподарський товарообіг. А тут з водою, з поливом проблеми. Ситуація із затопленням, вона вже відіграла на світовому ринку, вплинула на ціни на зерно. Хоча в Україні дефіциту ні на що не буде. Зараз вже пішов сезон овочів фруктів з відкритого ґрунту з нашої території. Це центральна Україна, вона не постраждала від підриву Каховської ГЕС”, – розповів Олег Пендзин.

А от що буде з електроенергією? У ДТЕК не виключають, що після підриву російськими окупантами Каховської ГЕС в Україні можуть ввести відключення світла. Про це заявив виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук.

За його словами, енергетична система України зараз адаптується, щоб зменшити об’єм води, що скидається в Каховське водосховище, а також забезпечити достатній рівень потужностей за рахунок ТЕС. Сахарук додав, що станції дають додаткову генерацію, щоб споживачі по всій країні не мали відключень світла. Проте він не виключає, що у вечірній час може виникати дефіцит, а отже й обмеження.

«Виробництва електроенергії достатньо для покриття потреб споживачів, але ситуація в енергосистемі залишається непростою, а ввечері у зв’язку з обмеженою кількістю енергоблоків у роботі може виникати дефіцит потужності», – йдеться у повідомленні.

Як зауважує директор ДТЕК, наразі найбільше відключень світла у прифронтових районах, але вони не пов’язані з дефіцитом в енергосистемі. Чи збільшаться тарифи на світло після трагедії?

Варто нагадати, що змінились тарифи на електроенергію з 1 червня 2023-го року. Утім, зміни в платіжках найближчим часом неодмінно зростуть й на це не може не вплинути руйнування Каховської ГЕС.

Ще до жахливої каховської трагедії, енергетики говорили, що на відновлення національної енергосистеми Україні потрібно близько 11 мільярдів доларів. Тепер до цієї суми треба додати ще щонайменше один мільярд.

Лише на поверхневий ремонт вітчизняної енергетичної системи для підготовки до наступної зими потрібно знайти близько одного мільярда доларів. Суми вражають.

До підвищення тарифів власники однокімнатної квартири сплачували в середньому 100 гривень за електрику, двокімнатної – 150, трикімнатної – 200 гривень. Відтепер ці суми будуть чи не у два рази більше: близько 185, 280 та 370 гривень відповідно до розміру оселі.

“Для двох-трьох кімнатних квартир наслідки виглядають гривень на 250-300 збільшення сплати за спожиту електрику”, – розповів агенції директор центру дослідження енергетики Олександр Харченко, — повідомляє УНІАН.

Перші платіжки з новими цифрами надійдуть побутовим споживачам вже на початку липня.
Категорія : Надзвичайне


Залишити Коментар