Закарпатці перетворюють свій край на сміттєзвалище: Кількість несанкціонованих звалищ жахає

квітня 02 / 2023

Фахівці Державної екологічної інспекції у Закарпатській області, з метою попередження та виявлення правопорушень вимог природоохоронного законодавства у сфері поводження з відходами на території області здійснили обстеження території Середнянської територіальної громади.
В ході візуального обстеження громади виявлено несанкціоновані звалища різного роду відходів (пластикові пляшки, скло, залишки будівельних відходів) на початку населеного пункту Лінці, орієнтовною площею близько 862 м².
Одночасно, несанкціоноване розміщення твердих побутових та інших відходів зафіксоване в с. Гайдош, поблизу польової дороги, орієнтовною площею близько 400 м².
Крім цього, стихійне звалище відходів подібної площі виявлено в с. Пацканьово, неподалік високовольтної лінії електропередач.
На час проведення обстеження, власників відходів не встановлено.
Інспекція надіслала зобов’язання до голови Середнянської територіальної громади щодо вжиття заходів реагування, зокрема забезпечення заходів з ліквідації стихійних звалищ твердих побутових відходів на підконтрольній території, відповідно до наданих повноважень.
Державна екологічна інспекція у Закарпатській області наголошує, що несанкціоноване розміщення відходів є порушенням вимог Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про відходи», Земельного кодексу України та створює небезпеку для довкілля та здоров’я людей. Особи, винні в порушенні законодавства про відходи, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільну чи кримінальну відповідальність. У випадку, якщо розміщення несанкціонованого сміттєзвалища призвело до забруднення земель, відповідальність передбачено згідно статті 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення та статтею 239 Кримінального кодексу України.
Державними інспекторами з контролю за дотриманням вимог природоохоронного законодавства у сфері поводження з відходами будуть здійснені повторні огляди та у разі відсутності проведених заходів з ліквідації, матеріали обстежень будуть скеровані до правоохоронних органів, для вжиття відповідних заходів реагування та прийняття рішень.

Категорія : Надзвичайне


Залишити Коментар