На Закарпатті зафіксували незвичне природне явище (ФОТОФАКТ)

квітня 02 / 2023

Вдалося зафіксувати рідкісне місячне гало.
ad
Світлину з незвичним Місяцем у колі до редакції Голосу Карпат надіслали наші читачі.

Що таке гало?

Гало – це унікальне атмосферне оптичне явище. Ефект гало виглядає як райдужний круг навколо джерела світла (Сонця або Місяця). Це явище виникає внаслідок заломлення, відбиття та розсіювання світла через частинки льоду, що знаходяться в тонких або перистих хмарах на великій висоті. Кристали льоду діють як призма, що дозволяє нам побачити біле кільце.

Взимку гало можна спостерігати при яскравому сонці, морозі та високій вологості. Вночі це явище часто виглядає як два-три овальних кільця навколо Місяця. Ці кільця можуть бути різного розміру залежно від сонячної або місячної висоти.

Зазвичай ореоли виглядають як біле світло, але іноді вони також можуть мати слабкий колір. Найчастіше (якщо колір видно) внутрішній край ореолу буде червонуватим. Рідше зовнішній край буде мати фіолетовий колір. Колір частіше зустрічається в ореолах навколо Сонця, ніж навколо Місяця.

Що про місячне гало говорить фольклор

Народні прикмети кажуть, що місячне гало є передвісником нестабільної погоди, особливо в зимові місяці. Це часто підтверджується, оскільки поява перистих хмар зазвичай передує дощам та штормам.

Існує ще одне значення появи ореолу навколо Місяця — це знак від Бога, що скоро прийде Його слава, і Зло на Землі буде покарано.

Особливо поганим знаком гало вважалося для завойовників, і цьому є багато літописних свідоцтв.

Наприклад, в 1551 році після тривалої облоги військами імператора Карла V німецького міста Магдебурга в небі над містом з’явилося гало з хибними сонцями. Це викликало переполох серед тих, хто тримав місто в облозі. Оскільки явище сприйняли як небесне знамення на захист поневолених, Карл V наказав зняти облогу міста.
Категорія : Надзвичайне


Залишити Коментар