У Закарпатській ОВА провели брифінг щодо загальної епідситуації в регіоні

травня 26 / 2022


Епідеміологічне благополуччя, відсутність спалахів, а також масового поширення інфекційних хвороб, зокрема під час війни, є важливим компонентом національної безпеки. На цьому під час брифінгу наголосила Вікторія Тимчик, головна епідеміологиня Закарпаття.

«Медики та епідеміологи постійно стежать і моніторять стан епідемічної ситуації в Закарпатській області. З початку 2022 року зареєстровано 755 випадків інфекційних захворювань (не враховуючи ГРВІ та коронавірус). Якщо говоримо про показники, то це 60 осіб на 100 тисяч населення», – зазначила Вікторія Тимчик, додавши, що у порівнянні з аналогічним періодом минулого року (тоді хворіло 38 закарпатців на 100 тис. населення) тепер фіксують зростання кількості хворих.

Масового поширення інфекційних захворювань у регіоні не фіксують. Хворіють здебільшого дорослі, серед дітей виявлено 273 випадки інфекційних захворювань, що становить 36% від загальної кількості.

За словами головної епідеміологині Закарпаття, за 4 місяці 2022 року збільшилася кількість підтверджених випадків захворювань на гострі кишкові інфекції. Найбільше зареєстровано гастроентероколітів, серед специфічних збудників сальмонельоз виявлено у 12 пацієнтів та дизентерію – у 5. Вищий за середній рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції фіксують у громадах Березнянщини, Перечинщини, Ужгородщини, зокрема в місті Ужгород, на Воловеччині та Свалявщині.

«На Закарпатті спостерігають спокійну, контрольовану ситуацію з коронавірусом. Щотижня ми бачимо зниження кількості зареєстрованих випадків. Минулого тижня виявили 37 нових, що на 10 менше ніж попереднього», – підкреслила Вікторія Тимчик.

Про ситуацію в ковідних відділеннях регіону розповів Михайло Поляк, директор Обласної клінічної інфекційної лікарні. Так, станом на сьогодні госпіталізовані 32 пацієнти, 12 із них потребують кисневої підтримки, ще 3 перебувають у палатах інтенсивної терапії. Завантаженість ковідних ліжок з початку травня зменшилася вдвічі – з 8% до 4%. Найбільше пацієнтів з ковідом зараз у лікарнях Мукачева, Берегова та Виноградова.

За словами спікера, в області фіксують збільшення кількості випадків кишкових захворювань, зокрема почастішали випадки вірусних гепатитів В та С.

Михайло Поляк також зауважив, що ВООЗ повідомляє про виявлені випадки захворювання на мавпячу віспу, які поширюються за межі ендемічних осередків Західної та Центральної Африки до країн ЄС, США та Канади. Сьогодні це захворювання зафіксували вже у 13 країнах.

На брифінгу йшлося й про захворювання на поліомієліт, спалах якого наприкінці року зафіксували в Закарпатській та Рівненській областях. За словами головного інфекціоніста регіону, у відповідь на спалах поліомієліту в Україні розпочалася кампанія форсованої імунізації дітей до 6 років, проте рівень охоплення щепленнями сьогодні й досі залишається низьким: у 2022 р. серед дітей до 1 року щеплено 20%, у 18 місяців – 20 %, у 6 років – 19%, у 14 років – 16%.

«Кожні 5 років на фоні недостатнього охоплення вакцинацією виникає спалах кору. Сьогодні серед дітей 1 року щеплено 16,7%, 6 років – 12,9%. І це дуже низькі показники. Щоб не розповсюджувалася ця інфекція, має бути щеплено не менше 95%, – наголосив Михайло Поляк. – Оскільки в Україні зафіксовано спалах дифтерії, а в умовах воєнного стану зростають ризики інфікування збудником правця через потрапляння у рану чи поріз бруду, щеплення проти цих інфекцій є актуальними як ніколи».

Також він повідомив, що трьома дозами вакцини АКДП охоплено лише 19,4% дітей до 1 року, 18% – до 18 місяців. Критичною є ситуація з охопленням АДП-м дорослих – лише 3,7% від запланованих у 2022 р.

«Це дуже серйозні інфекції, тому звертаємося до всіх, особливо до сімейних лікарів, що треба проводити більш активну інформаційно-роз’яснювальну роботу у цьому напрямку», – підсумував головний інфекціоніст Закарпаття.
Категорія : Надзвичайне


Залишити Коментар