Як діє система протиповітряної оброни та що треба робити

березня 14 / 2022

Повітряна тривога оголошується, коли сили протиповітряної оборони сповіщають про рух ворожих літаків у напрямку області або є підтвердження запуску балістичних ракет. Точне місце, куди може влучити ракета, чи який населений пункт атакує літак, визначити важко. А тому про небезпеку повідомляють кожного разу.

Рятувальники радять не нехтувати безпекою і завжди якомога швидше переміщатись в укриття, скільки б разів на день не звучали сирени. «Повітряна тривога буде оголошуватися стільки разів, скільки цього вимагатиме ситуація! Адже це рятує людські життя! – йдеться в повідомленні Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій.
Радник Офісу президента Олексій Арестович пояснив, що повітряна тривога не означає, що ракета летить точно у твоє місто чи область. Визначити її точну ціль — неможливо.

Її оголошують просто за фактом зльоту ракети. Тож важливо не ігнорувати, а бути напоготові у безпечному місці.

Як діяти правильно у разі тривоги

3 хвилини лунає сирена, одразу за якою по телебаченню та радіо передається голосове повідомлення про характер тривоги.
1 годину діє режим «повітряної тривоги» – тобто 1 годину люди мають перебувати у сховищах, або захищеному місці (якщо немає нових ввідних для чергового).
Покинути сховище можна лише при команді «відбій». Сирени при цьому не включають. Населення повідомляють через канали місцевого мовлення, оперативний черговий дає інформацію на радіо і телебачення. І її транслюють. З’явиться повідомлення про це й у телеграм чи у додатку смартфона.
Категорія : Надзвичайне


Залишити Коментар