Вчені розкрили секрет довголіття – вся справа в ДНК

травня 09 / 2021


Люди, які живуть довше 105 років, повинні дякувати свої унікальні гени, встановили дослідники з Італії та Швейцарії.
Вченим вдалося розшифрувати геноми 81 жителя Італії, які прожили більше 105 років, а частина - навіть більше 110, говориться в роботі, опублікованій в eLife. Подібне детальне дослідження генів довгожителів зроблено вперше.

Дані учасників дослідження порівняли з геномами 36 здорових жителів Італії, середній вік яких склав 68 років. Вчені виявили п'ять загальних генетичних змін в генах COA1 і STK17A у довгожителів.

STK17A відповідає за реакцію клітини на пошкодження ДНК. Він стимулює загибель пошкоджених клітин і регулює кількість небезпечних активних форм кисню в клітині. Підвищена активність цього гена допомагає регулювати процеси, пов'язані з виникненням небезпечних хвороб, таких як рак.

COA1 важливий для правильного взаємодії між ядром клітини і мітохондріями - фабриками по виробництву енергії в наших клітинах. Їх дисфункція є ключовим фактором старіння.
Попередні дослідження показали, що відновлення ДНК є одним з механізмів, що дозволяють збільшити тривалість життя у різних видів живих істот. Дане дослідження підтвердило цей висновок і допомогло зрозуміти цей механізм в деталях.

Вчені також виявили, що люди у віці 105+ або 110+ мали набагато менше мутацій в шести з семи протестованих генів. Це допомогло їм уникнути ряду хвороб, наприклад, захворювань серця.



Цікаво, що на Закарпатті, набільше довгожителів у Тячівському та Рахівських районах на Рахівщині – найбільш високогірна частина українських Карпат понад п’ять сотень довгожителів.

На обліку в Тячівському об’єднаному управлінні Пенсійного фонду України Закарпатської області 493 пенсіонера від 90 до 95 років, 59 — віком від 95 до 100 років та четверо довгожителів від 100 до 105 років.

Категорія : Надзвичайне


Залишити Коментар