До уваги закарпатців: СБУ попереджає про збільшення кібератак з боку російських хакерів

квітня 23 / 2021
До уваги закарпатців: СБУ попереджає про збільшення кібератак з боку російських хакерів
Ситуаційний центр кібербезпеки Служби безпеки України фіксує зростання кількості кібератак, які спрямовані на органи державної влади, об'єкти критичної інфраструктури та організації приватного сектору України.

Як повідомляє прес-центр СБУ, активізувалися переважно хакерські угруповання, підпорядковані спецслужбам РФ.

"СБУ постійно вживає заходів із пошуку, виявлення та локалізації зазначених кібератак та кіберінцидентів, а також протидіє кіберзагрозам в ІТС (інформаційно-телекомунікаційні системи). Крім того, кіберфахівці служби налагодили взаємодію за допомогою системи обміну даними про кібератаки на базі платформи MISP-UA та інших програмно-апаратних рішень", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, СБУ закликає українців бути пильними й про всі факти можливих кібератак повідомляти спецслужбі:

- [email protected] - для повідомлень об'єктів критичної інфраструктури та органів державної влади про кіберінциденти;

- [email protected] - для повідомлень про виявлені вразливості в інформаційно-телекомунікаційних системах об'єктів критичної інфраструктури та органів державної влади;

- misp.gov.ua - платформа обміну індикаторами компрометації між об'єктами критичної інфраструктури та органами державної влади, користувачі яких заздалегідь підключені.

У СБУ також повідомили, що у квітні 2021 року було виявлено кібератаку на ІТС органів державної влади з використанням документів-приманок тематики COVID-19.

"Завантаження зазначених файлів із мережі інтернет (через поштові повідомлення, групи в месенджерах тощо) та взаємодія з ними призводили до ураження комп'ютерів користувачів і вивантаження робочих файлів (із заздалегідь заданими розширеннями) на сервери зловмисників", - йдеться в повідомленні.
Категорія : Надзвичайне


Залишити Коментар