У горах не лише лавинна небезпека, а й погіршення погодних умов!

лютого 09 / 2021
Найближчі дві доби у гірських масивах Українських Карпат буде утримуватись значна сніголавинна небезпека (IІI рiвень). Окрім цього в Карпатах наразі досить погані погодні умови: сильний сніг, хуртовини, вітер та видимість від 2 до 5 метрів.

У зв’язку з цим рятувальники закликають мешканців та гостей Закарпаття у період сильних морозів та негоди утриматися від виходу в гірські масиви краю та дотримуватись відповідних заходів безпеки. Адже, якщо влітку заблукалі туристи можуть витримати 2-3 дні й без їжі, то холодної пори за власну безпечність в горах можна розплатитися життям і за півгодини - годину. На жаль, більшість туристів не надто переймаються знаннями правил поводження в горах про що свідчить невтішна статистика, адже відлік заблукалих та травмованих у горах у 2021 році вже відкритий.

Аби зимовий відпочинок у горах не завершився трагічно, туристам необхідно дотримуватися низки правил. Насамперед, ми наполягаємо на обов’язковій реєстрації всіх, хто підніматиметься в Карпати. Під час реєстрації у гірських пошуково-рятувальних відділеннях https://zk.dsns.gov.ua/ua/Reestraciya-turistichnih-grup.html можна отримати найоперативнішу інформацію про стан погодних умов на відповідній місцевості, небезпеку сходження лавин; визначити оптимальний маршрут, який залежить від ступеня підготовки учасників сходження. Також варто підготуватися до походу, захопивши з собою: заряджений мобільний телефон, додаткову батарею, GPS-навігатор, теплі речі, сірники мисливські, запальничку, каремат, термозахисну ковдру, карту місцевості, компас та інше спорядження. Усе це допоможе вам вижити у горах.

Підкорювати гори можна тільки в супроводі досвідчених туристів, ні в якому разі не наодинці; уникати вершини та підніжжя крутого схилу, аби не потрапити в лавину; не пересуватися в тумані чи у темряві та припинити подорож за несприятливих погодних умов. Пам’ятайте: нехтування цими порадами може призвести до непоправних наслідків.

Також звертаємось до людителів "гострих" відчуттів - фрірайдерів, з проханням не кататись невідомими трасами, адже тоді шанси потрапити в лавину чи загубитись в умовах поганої видимості значно зростають. Шановні любителі екстриму, перед тим як вирушати в гори в такі складні погодні умови слід подумати, чи варто наражати на небезпеку власне здоров’я, або навіть життя в пошуках гострих відчуттів.

Категорія : Надзвичайне


Залишити Коментар