Мобілізація автомобілів: Що потрібно знати закарпатцям (відео)

травня 04 / 2024


16 квітня 2024 року Президент України підписав закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку. Більша частина норм закону набуде чинності з 18 травня 2024 року. У законопроєкті окреслено умови можливого вилучення автомобілів для потреб армії. Правила чітко вказують: вимоги про вилучення транспортних засобів не поширюється на тих, у кого є лише один автомобіль.

Тому власники одного транспортного засобу можуть не хвилюватися. Інша ж ситуація, якщо людині належить право власності на декілька транспортних засобів. У такому випадку першочергово вилучатимуть те авто, яке більше підходить для оборонних потреб держави. Правознавці наголошують, власником автотранспорту є той, у кого наявний технічний паспорт, а не доручення.

Юристи кажуть, у першу чергу будуть мобілізувати вантажні автомобілі, позашляховики, та транспортні засоби, які можуть перевозити боєприпаси, обладнання,зброю або використовуватимуться для виконання бойових завдань. Перед мобілізацією транспорту представники відповідних органів видають розпорядження на мобілізацію.

Перед вилученням транспортного засобу у приватної особи обов’язково повинні провести його експертну оцінку та оцінку ринкової вартості. Вилучені транспортні засоби мають повернути власнику впродовж 30 календарних днів з моменту оголошення демобілізації.

Обсяги транспортних засобів за типами та марками, що планується залучити під час мобілізації, для підприємств, установ та організацій усіх форм власності, встановлюють згідно з Мобілізаційним планом України місцеві державні адміністрації за поданням ТЦК і СП. Даним законопроектом визначено, що ухилянти будуть обмежені у праві користуванні транспортом. Юристи наголошують, за умови мобілізації транспортний засіб вилучають тимчасово. Тобто, власника не позбавляють права власності на авто й обіцяють повернути його після демобілізації. власнику. Мобілізувати транспортний засіб можуть ТЦК та СП, СБУ, а також відповідні підрозділи Служби зовнішньої розвідки.


Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар