На Закарпатті викрили схему, що шокує: подробиці гучного скандалу (ФОТО, ВІДЕО)

квітня 29 / 2024

У будинку для літніх людей на Закарпатті час візиту у заклад представників Офісу Омбудсмена один з підопічних заявив – його утримують силою, намагаючись відібрати майно.

Коли цю інформацію перевірили правоохоронці – зʼясувалось – будинок чоловіка йому вже не належить.


Про це у сюжеті кореспондентки ТСН Світлани Деніщук.

Чоловіка силоміць утримували у будинку для літніх людей
“Силоміць помістили до стаціонару, відбирали пенсію й понад два роки не випускали на вулицю. Так, стверджує 72-річний житель Берегова, з ним вчиняли ось у цьому центрі соціального обслуговування. Про це стало відомо після візиту у заклад представників Офісу Омбудсмена”, – пояснює Світлана Деніщук.

У будинку для літніх людей чоловік ще з 2020 року. Стверджує, з перших днів терпів образи з боку персоналу, кілька разів намагався втекти.

“Я спробував піти звідси, щоб повідомити у прокуратуру і поліцію – силою занесли назад і побили мене. Двічі таке було”, – каже підопічний Берегівського терцентру соцобслуговування Інштван Дзямко.




Чоловік стверджує – після останньої спроби втечі йому взагалі заборонили виходити на вулицю.

“Середньовічну вʼязницю влаштували. Не дозволяли вставати з ліжка. От чому я так погано ходжу. Тільки лежати і сидіти”, – додає чоловік.

Директорка закладу відмовилась говорити з журналістами
Директорка закладу спілкуватися з журналістами не хоче:

“Це закритий об’єкт. До побачення”.
“Поясніть ситуацію”.
“Я не збираюся вам нічого пояснювати”.
Продовжити зйомку ТСН вдається тільки після виклику поліції.

Директорка закладу / ©

Пан Інштван ділить палату ще з п’ятьма чоловіками. Умови задовільні, та чоловік каже – може обслуговувати себе сам і хоче додому. Якого в нього вже нема.

Будинок для літніх людей / ©

Будинок чоловіка більше йому не належить
Правоохоронці зʼясували – кілька місяців тому згідно з договором дарування, його будинок у власності іншої людини. Хоча пенсіонер твердить: хату нікому не дарував.

Будинок чоловіка / ©

“Нами було відкрито кримінальне провадження. Звернення стосувалося ймовірного неправомірного відчуження майна. Вже встановлено причетних осіб”, – каже керівник Берегівської окружної прокуратури Денис Гіряк.

Що кажуть сусіди потерпілого
Будинок, в якому жив чоловік, хоч і старенький, проте розташований неподалік центру Берегова на тихій вулиці. Сусіди кажуть – нові власники тут поки не зʼявлялися, але тут вже бачили найнятих працівників.

Все життя пан Іштван жив тут сам, каже сусід. Родичів не мав. В будинку для літніх людей опинився після травми.


“Він поламав ногу і церква, що тут по Мужійській вулиці, завезли його у лікарню, годували його, приносили їсти додому, а потім віддали його у дім пристарілих”, – каже сусід чоловіка Олександр Горзов.

Що відомо про аферу на Закарпатті
В Офісі Омбудсмена повідомили – до афери з нерухомістю можуть бути причетні нотаріус та керівник комунального закладу міської ради. Поки подробиць не розголошують. Але кажуть, кількість ошуканих пенсіонерів може вимірюватись десятками.

Протягом 2022-2023 років і січня цього року у двох спецвідділеннях центру померли 30 підопічних. Мова про підозрілі смерті самотніх літніх людей, які мали нерухомість. Тепер в прокуратурі перевірятимуть кожен випадок.


“Ми додатково піднімемо цю інформацію. Вживаються всі необхідні заходи щодо перевірки їхнього майна – куди воно вибуло. Чи це оформили за собою родичі чи знову ж таки нечисті на руку ділки”, – каже керівник Берегівської окружної прокуратури Денис Гіряк.

Пан Іштван поки залишається в будинку для літніх людей. Але правозахисники вже шукають йому інше житло.
Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар