На Закарпатських кордонах з ЄС ретельно перевіряють всі транспортні засоби: Що трапилось? Подробиці (фото)

квітня 05 / 2024


У Закарпатській митниці завершився черговий тренінг з профайлінгу, організований у рамках реалізації Програми EXBS при Посольстві США в Україні, направлений на виявлення індикаторів ризику в пунктах пропуску. Такі навчання проходять з метою підвищення рівня професійної компетентності та впровадження інноваційних форм з інтелектуального розвитку посадовців.

Наразі службовці Закарпатської, Київської, Одеської митниць та департаменту боротьби контрабанди Держмитслужби вивчали, як виявляти потенційно небезпечних осіб під час митного контролю, визначати різні індикатори ризику у товаросупровідних документах та чітко встановлювати ознаки порушень митних правил.
Через виклики, які зараз стоять перед безпекою державних кордонів України, підвищення загрози переміщення зброї масового ураження та інших видів озброєння – митники повинні ефективно протидіяти незаконному переміщенню таких небезпечних товарів і предметів.

Заключний етап тренінгу відбувся на КПП «Ужгород – Вишнє Нємецьке», що на кордоні зі Словаччиною. Слухачам наглядно продемонстрували, як на основі вербальної та невербальної діагностики, оцінки та прогнозування поведінки людини, ретельної перевірки транспортних засобів, - можна визначити потенційних порушників та виявляти важкодоступні місця приховування товарів.

За словами начальника управління служби боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил Закарпатської митниці Олександра Петренка, важливість проведення таких тренінгів приносить вагомі результати. Так, лише з початку 2024 року за участі посадовців, які пройшли навчання з профайлінгу, виявлено декілька випадків незаконного переміщення зброї, боєприпасів, товарів подвійного використання.

Серед предметів правопорушення були навіть комплектуючі до літаків МІГ-29. Також, завдяки тренінгам, закарпатські митники хутко викривають хитромудрі механізми переміщення різних видів контрабанди, серед якої і комерційні товари (сучасні мобільні телефони, планшети, ноутбуки, аксесуари, брендовий одяг), а також наркотичні засоби і прекурсори. Загалом, за січень-березень п.р. у зоні діяльності Закарпатської митниці зафіксовано майже дві сотні справ про порушення митних правил та направлено до правоохоронних органів 61 повідомлення про ознаки злочинів, передбачених статтями 333, 307, 309 та 201 Кримінального кодексу України.











Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар