Розшукуємо тіло загиблого на фронті воїна України Василя Скрипник

січня 21 / 2024
Розшукуємо тіло загиблого на фронті воїна України Василя Скрипник

Більше півтора року жінка Руслана Скрипник та батьки Скрипник Василь Михайлович і Ганна Петрівна, мешканці села Красна Тячівського району Закарпатської області намагаються знайти тіло чоловіка та сина Скрипник Василя Васильовича (батька двох малолітніх дітей), загиблого на війні з російськими окупантами. Рідним надали Свідоцтво про смерть в якому написано, що Скрипник Василь Васильович 11 лютого 1983 року народження загинув 18 травня 2022 року в Луганській області Попаснянському районі біля селища міського типу Тошківка.
Але більше нічого рідним не повідомили і тіло загиблого воїна України рідним досі не повернули. Руслана спочатку сама намагалася з’ясувати де та при яких обставинах загинув її чоловік, намагалася знайти місцезнаходження тіла загиблого чоловіка. Зверталася до воїнів військової частини в якій служив її чоловік. Воїни військової частини підтвердили загибель Василя Скрипник та повідомили Руслані, що її чоловік загинув біля селища міського типу Тошківка Попаснянського району Луганської області при обстрілі рашистами позицій їхньої військової частини, загинув на підконтрольній території ЗСУ.
В такому випадку тіло загиблого Василя Скрипник повинно бути направленим до якогось моргу або похованим. Йшов час, але рідним нічого не повідомляли.
Руслана подала заяву до Тячівської районної поліції Закарпатської області, поліцією було заведене кримінальне провадження 42022130000000037, взяли ДНК у матері Скрипник Ганни Петрівни і далі була тиша.
Рідні з допомогою адвоката домоглися державну виплату у зв’язку із загибелю рядового ЗСУ Василя Скрипник. Але після знову була тиша, ніхто нічого не повідомляв рідним про місцезнаходження тіла загиблого воїна.
Після Руслана Скрипник звернулася до журналіста-розслідувача корупції в державних та правоохоронних органах Української мовної телекомпанії «Столиця», Керівника Західного регіону України «Українського комітету по боротьбі з корупцією», Члена Міжнародної Поліцейської Асоціації МПА Івана Куричка з проханням допомогти розшукати тіло або місце поховання її загиблого чоловіка на війні з російськими окупантами. Іван Куричка зателефував мені, Анатолію Шевченко, і запропонував разом знайти місцезнаходження тіла загиблого воїна, я погодився і ми почали працювати по цьому питанню. Іван Куричка звертався по своїх намірах, я по своїх.
Я, Анатолій Шевченко, написав і виставив на своїй сторінці фейсбуку та розіслав по групах в інтернеті статтю, фото Василя Скрипник і просив воїнів ЗСУ які служили разом з Василем Скрипник відкликнутися і вийти зі мною на зв'язок. Разом з цим подав заяви-звернення від 04.11.2023 р. до Президента України Володимира Зеленського і Міністра оборони України Рустема Умерова в яких вказав всю відому мені інформацію, вказав номер військової частини, номера бригади, батальйону, роти, взводу, відділення в яких служив Василь Скрипник. Вказав місце та обставини його загибелі. Просив провести належну перевірку, встановити місцезнаходження тіла Василя Скрипник або місце його поховання та повідомити мені та рідним.
З Офісу Президента мою заяву-звернення переслали за належністю для розгляду у межах їхньої компетенції до Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ України та Міністерства оборони України.
Тільки після цього, через півтора роки після загибелі на війні рядового ЗСУ Василя Скрипник зашевелилися силові та правоохоронні органи України надали мені відповіді з СБУ та МВС України (Управління з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин). Також після цього повідомили Руслані Скрипник, що Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України встановив збіг спорідненості ДНК трупа одного загиблого воїна під номером 567 (який зберігається у морзі) з ДНК матері Скрипник Ганни Петрівни загиблого її сина Василя Скрипник. При цьому запропонували здати аналіз на ДНК батькові Скрипник Василю Михайловичу, який здав аналіз на ДНК 15.12.2023 р. Чекаємо результати…
Якщо буде збіг спорідненості ДНК ще з батьком загиблого воїна Василя Скрипник, то це означатиме, що ми знайшли тіло загиблого воїна України і врешті-решт рідні зможуть отримати та поховати тіло дорогого їм сина, чоловіка, батька двох малолітніх дітей та зможуть приходити на могилу і вшановувати пам'ять свого сина, чоловіка, батька.
P.S. З Міністрерства оборони України, відомства Рустема Умерова, ми досі не отримали ніякої відповіді на заяву Анатолія Шевченко від 04.11.2023 р. та ще переслану їм аналогічну заяву з Офісу Президента України 17.11.2023 р.
Виникають питання: «Чому працівники поліції почали щось робити тільки через півтора роки після загибелі воїна Василя Скрипник, після нашого розголосу та поданих заяв? Чому таке недбале ставлення до своїх службових обов’язків окремих працівників правоохоронних органів та Міністерства оборони України? Хто зацікавлений щоб зволікати, нічого не робити для встановлення рідних загиблих воїнів та не видавати рідним тіла загиблих воїнів для поховання? Так не можна… Невже рідним потрібно самим шукати тіла загиблих на війні своїх синів, чоловіків, батьків???
Звертаємося до Президента, керівників Міністерства оборони, правоохоронних органів України та висловлюємо обурення у поганій роботі державних органів по встановленню і розшуку рідних загиблих воїнів України. ПРОСИМО навести порядок в роботі з розшуку зниклих безвісті воїнів ЗСУ, у швидкому встановленні рідних загиблих на війні воїнів ЗСУ та швидкому поверненні тіл загиблих воїнів України рідним для поховання.
Державні органи повинні швидко розшукувати рідних загиблих воїнів ЗСУ та повертати тіла рідним для поховання.
Після загибелі на війні Василя Скрипник вже пройшов один рік і сім місяців, але досі рідним не повернули тіло для поховання. Рідні чекають…

Анатолій Шевченко
- Журналіст-розслідувач корупції в державних та правооохоронних органах Української мовної телекомпанії «Столиця»
- Керівник Південного регіону України «Українського комітету по боротьбі з корупцією»
- Голова Запорізької обласної ГО «Спілки офіцерів України

Іван Куричка
- Журналіст-розслідувач корупції в державних та правоохоронних органах Української мовної телекомпанії «Столиця»
- Керівник Західного регіону України «Українського комітету по боротьбі з корупцією»
- Член Міжнародної Поліцейської Асоціації МПА
Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар