Перевірка документів на Закарпатті: юрист прокоментував рішення Ради оборони області

грудня 01 / 2023
Перевірка документів на Закарпатті: юрист прокоментував рішення Ради оборони області

З 1 грудня на Закарпатті перевірятимуть документи. Відповідне рішення прийняли напередодні на Раді оборони області.

Згідно з рішенням коменданти районів та міст визначать уповноважених для здійснення перевірки документів.

Детальніше про це рішення в ефірі “Суспільне. Спротив” розповів юрист Юрій Танасійчук, який консультує військових та їхні родини.

За його словами, це трохи дивне рішення, оскільки такі накази військових комендантів дублюють указ президента і не виходять за межі нормативно-правової бази, яка є чинною на сьогодні.

“Як відомо, в основі 2022 року, відповідно до рішень національної безпеки й оборони, указу президента, чоловіки призовного віку зобов’язані носити з собою документи, які надають інформацію представникам ТЦК, правоохоронним органам щодо готовності до мобілізації конкретної людини. Видача такого наказу, фактично, дублює ці положення, які, окрім цього, на сьогодні є чинними по всій території України. Я не розумію змісту та потреби в окремому провадженні такого наказу. Зокрема, що стосується Львівщини, то там немає жодних інших доповнень, які посилювали б перелік якихось документів, тобто це дублювання тих норм, які й так є обов’язковими для військовозобов’язаних”, — розповів юрист.

Юрій Танасійчук каже: відповідне рішення Ради оборони області зайвий раз сколихнуло суспільство, яке доволі неоднозначно ставиться до всіх речей, пов’язаних з мобілізацією.

“Потрібно зважати на те, що при перевірці документів представники ТЦК все одно мають активно співпрацювати з працівниками Національної поліції України. Представники ТЦК не мають права застосовувати фізичну силу, так зване адміністративне затримання. На прохання працівників ТЦК це може робити тільки Нацполіція України. Хочу зазначити, що у нас інша проблематика насправді, зокрема щодо порушення чи не порушення прав людей, щодо протиправних дій, щодо якості мобілізації, щодо функціонування системи. А це дублювання наказу. Не розумію для чого це”, — зазначив чоловік.

Якихось конкретних критеріїв щодо перевірки документів у людей немає. Законом визначена загальна перевірка: чи людина є військовозобов’язана, чи не є, чи підлягає мобілізації, чи ні.

“Ми всі бачимо багато відео, що відбувається з так званими затриманнями, і скажімо так, протиправною поведінкою представників ТЦК. Отут завдання, яке на рівні моделі цієї системи варто вирішувати у тому числі наказом, у тому числі включати військово-цивільні адміністрації, бо це насамперед робота з громадянами України, в інтересах громадян країни, але легше, напевно, продублювати й так чинні норми”, — додав Юрій Танасійчук.
Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар