Володимир Чубірко в Любліні підписав угоду про економічну мережу регіонів Тримор’я

травня 17 / 2023
Володимир Чубірко в Любліні підписав угоду про економічну мережу регіонів Тримор’я

З 15 по 18 травня в польському місті Люблін проходить Конгрес місцевого самоврядування Мережі регіонів Трьох морів. Міжнародна економічна та інфраструктурна ініціатива об’єднує 12 країн Європейського Союзу й Україну, розташованих поблизу Балтійського, Чорного й Адріатичного морів. Це центральні і Східноєвропейські держави: Австрія, Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Польща, Румунія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Хорватія, Чехія та Україна. Мережа спрямована на створення регіонального діалогу з різних питань, що стосуються країн-членів.

Перший саміт Тримор’я відбувся з ініціативи президентів Польщі Анджея Дуди і Хорватії Колінди Грабар-Китарович у 2016 році у Дубровніку. Він закінчився заявою про економічне співробітництво у сфері енергетики, транспорту, електрозв’язку. У 2021 році декларація про створення Мережі підписали 15 регіонів-ініціаторів із 5 держав. У подальшому проєкт розширювався, включаючи інші країни і напрями роботи. Торік 3 регіони України приєдналися як асоціативні партнери - Львівська, Тернопільська та Одеська області - й нашій державі було надано членство в ініціативі.

Цього року на запрошення Маршалека Люблінського воєводства Ярослава Ставярського делегація депутатів Закарпатської обласної ради на чолі з Володимиром Чубірком взяла участь у Конгресі місцевого самоврядування Трьох морів. Захід проходить під патронатом Президента Республіки Польщі Анджея Дуди.

Під час конгресу Угоду про економічну мережу регіонів Тримор’я скріпили 15 підписантів. Україну представили голови обласних рад Закарпатської та Хмельницької областей, Львівська область долучилася онлайн.

У документі зазначається, що метою Мережі є партнерська співпраця у сфері сталого та відповідального розвитку регіонів країн Ініціативи Триморʼя, зокрема: розвиток, сприяння та поширення транскордонного та міжнародного співробітництва для зміцнення економічної та соціальної згуртованості сфери діяльності Мережі в країнах-учасницях Ініціативи Триморʼя.

Об’єднання ставить завдання надання імпульсу розвитку органам місцевого самоврядування через співпрацю та побудову стійких зв'язків у сферах інфраструктури, транспорту, діджиталізації та інновацій; створення інструментів для кращого використання європейських фондів, національних ресурсів та інвестиційного фонду Тримор'я; участь у динамічному процесі економічного відновлення та розвитку інфраструктури, що об'єднує регіони Тримор'я, такі як Via Carpatia, Rail Baltica, Rail-2-Sea та Rail Carpatia; підтримка підприємництва, зокрема розвиток малого і середнього бізнесу та міжнародної торгівлі;
підтримка розвитку та взаємних обмінів у сферах культури, мистецтва та туризму.
Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар