Міжнародні експерти розробили План управління відходами Закарпатської області

вересня 19 / 2022

Експерти проєкту APENA 3, що фінансується з ЄС, презентували свої напрацювання щодо розробки регіонального плану управління відходами Закарпатської області. Про це повідомив перший заступник голови ОВА Мирослав Білецький.

«Після аналізу інформації з усієї області фахівці запропонували кілька сценаріїв, один з яких може лягти в основу усієї подальшої роботи у сфері поводження з побутовими відходами. Запропонували створити п'ять сортувально-переробних кластерів, які формуватимуться здебільшого у межах адміністративних районів. І лише Тячівський та Рахівський райони пропонують об’єднати в один кластер», – поділився Мирослав Білецький.

За його словами, перший сценарій розробили на основі інформації, яку надали територіальні громади. Так, у регіоні утворюється близько пів мільйона тонн відходів на рік. Але їхні обсяги у різних куточках області суттєво різняться. До прикладу, у Мукачеві це близько 100 тисяч тонн на рік, а у Рахівському районі лише 30 тисяч тонн на рік.

«Тут експерти розрахували вартість і кількість необхідної інфраструктури, зокрема для сортування та переробки відходів, будівництва сміттєспалювального підприємства або захоронення на регіональних полігонах», – зазначив перший заступник керівника краю.

Другий сценарій розробили на основі адміністративних одиниць області. У ньому експерти пропонують зводити сміттєсортувальні лінії та сміттєпереробні підприємства у кожному районі, зробили відповідні розрахунки. Окрім того, згідно з цим варіантом є потреба збудувати 1-2 сміттєспалювальні заводи із загальною потужністю близько 200 тисяч тонн на рік, які обслуговуватимуть увесь регіон.

Важливо, що експерти йшли у ногу з часом і вносили корективи у проєкт плану з урахуванням додаткового навантаження на інфраструктуру через збільшення кількості населення Закарпаття через внутрішньо переміщених осіб.

«Обидва сценарії обговорюватимуть з громадами, враховуватимуть пропозиції до кожного з них. Відрадно, що частина громад вже готова розпочати боротьбу зі сміттям і працювати над розвитком інфраструктури управління відходами.

Вдячні експертам за роботу, чекаємо реакцію громад і віримо в те, що скоро Закарпаття буде вільним від сміття», – прокоментував Мирослав Білецький.
Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар