Депутати обласної ради ініціюють створення робочої групи із врегулювання питання джипінгу у краї

серпня 03 / 2022

Пресслужба Закарпатської обласної ради інформує
Серед депутатських запитів, що були озвучені під час чергової сесії облради – колективний запит Дениса Мана та Ірини Галай, у якому порушено питання джипінгу, як проблеми збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду у краї.
Представники профільної комісії облради неодноразово заявляли про комплексне вирішення цієї складової та наголошують, що їх підтримують фахівці Державної екологічної інспекції у Закарпатській області щодо необхідності негайного врегулювання цього питання задля запобігання негативного впливу на довкілля.
Відтак, депутати переконані, що розпочати вирішувати цю проблему потрібно шляхом створення консультативної групи при обласній державній адміністрації з числа спеціалістів та розробки туристичного маршруту зокрема для заїзду, в рамках схеми планування території області.
«За умови чіткої регламентації обставин (сезонність – підвищений звук від машин перериває сезон розмноження тварин, тому в європейських країнах у періоди розмноження, запроваджують «місячники тиші») та правил здійснення, щоб уникнути ситуацій, коли, проїжджаючи, джипи ламають та викорчовують дерева й кущі, знищують флору й фауну, руйнують рослинний покрив, лишаючи знищені ландшафти. Адже дороги на гірських хребтах і лісові дороги – не є дорогами загального користування. Тому вважаємо за необхідне - вивчити досвід європейських країн. Наприклад, у Румунії лісові дороги мають своє маркування і знак, який забороняє рух стороннього транспорту. Проте, виникає проблема, адже не всі гірські хребти Карпат включені до складу природно-заповідного фонду», - йдеться у документі.
Депутатський запит скеровано на розгляд в установленому порядку в обласну військову адміністрацію для комплексного вивчення та напрацювання рішення із формування правил джипінгу в Карпатах (використання лісових доріг, стежок, регламентування туристичних маршрутів тощо). Пресслужба Закарпатської обласної ради
Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар