Процедура митного оформлення гуманітарної допомоги – тема брифінгу в ОДА

березня 12 / 2022
Процедура митного оформлення гуманітарної допомоги – тема брифінгу в ОДА


Значну частину гуманітарної допомоги транспортують через Закарпаття. На цьому під час брифінгу наголосив Мирослав Білецький, перший заступник голови ОВА.

«Станом на сьогодні область відправила вже 4,5 тисячі тонн речей і продуктів першої необхідності, до кінця дня це будуть 87 вагонів. Та й досі часто виникають питання щодо специфіки митного оформлення, тому важливо розуміти чіткий алгоритм дій кожного учасника процесу», - додав Мирослав Білецький.

За словами першого заступника голови Державної митної служби України Олександра Щуцького, Уряд визначив перелік товарів, які Держмитслужба визнає гуманітарною допомогою, та перелік тих, які потрібно узгоджувати з ОВА. Спікер зазначив, що сьогодні процедура митного оформлення гумдопомоги максимально спрощена й окремо зупинився на питанні щодо визнання гуманітарним вантажем транспортних засобів.

Якщо немає визначеного отримувача, то відправник подає декларацію, у якій вказує, що передає транспортний засіб як гуманітарний вантаж і зазначає, що протягом тижня він знімає з обліку авто. Останнє потрапляє на склад митниці, а ОВА приймає рішення, куди воно вирушить відповідно до потреб.

«Отримувачем гуманітарного вантажу у вигляді транспортного засобу може бути військова адміністрація, ЗСУ, СБУ, МНС, спецпідрозділи та інші. Однак не можуть бути визначені отримувачами транспортного засобу фізичні особи чи невійськові формування», – підкреслив Олександр Щуцький.

Начальник управління держоргмитконтролю Закарпатської митниці Микола Ботош розповів про спеціальні взірці документів щодо ввезення гуманітарної допомоги (декларації, повідомлення про намір отримання та акти прийому-передачі транспортного засобу).

Микола Ботош зауважив, що до ОВА заздалегідь повинні надіслати інформацію про машину, яку ввозитимуть з-за кордону саме для гумдопомоги.

«У документі вказують, хто передаватиме автомобіль та перетинатиме пункт пропуску, марку, номерні знаки, VIN-код та особу, яка буде уповноважена для переміщення транспортного засобу в межах України. Після отримання такого повідомлення ОВА повідомляє митницю», – наголосив Микола Ботош.

Крім цього, представник центрального апарату Державного бюро розслідувань Євген Багаров зазначив, що територіальний підрозділ ДБР в умовах воєнного стану працює в посиленому режимі:

«Наша спільна мета — забезпечити правопорядок на митному та державному кордонах, нівелювати будь-які бюрократичні процеси, котрі можуть затримувати надходження товарів на територію України. Йдеться переважно про гуманітарні вантажі, які потрібні жителям міст, де зараз важка ситуація.

Також проводимо превентивну діяльність, щоб ніхто з працівників відповідних служб не зміг використовувати певні процедури для власного збагачення. Заробляти на війні ніхто не буде, будь-який виявлений факт жорстоко каратиметься», — підсумував Євген Багаров.
Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар