Закарпатських медиків планують прививати від COVID-19 вакциною Pfizer

лютого 08 / 2021
Станом на 8 лютого лікарняні ліжка Закарпаття, які передбачені для пацієнтів із COVID-19, завантажені на 56,7% (всього виділено 1885 ліжок). Про це сьогодні під час спілкування із журналістами повідомив Анатолій Пшеничний, керівник Департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА.


– Щодня збільшується кількість госпіталізацій хворих на коронавірус. Маємо 42 летальні випадки за тиждень. Ми зрівнялися із показниками кінця жовтня, коли мали максимальну кількість летальних випадків і потрапляння в стаціонар. Із 17 закладів у нас наразі в п’яти завантаженість місць, виділених для пацієнтів із коронавірусною хворобою, складає 80-100%, – наголосив Анатолій Пшеничний. – За минулий тиждень також спостерігалося інтенсивне поступлення пацієнтів саме на стаціонар. І ми боїмося кількості важких пацієнтів, які потребують стаціонару і потребують інтенсивної терапії. Тому плануємо розгорнути додаткові ліжка у 17 закладах охорони здоров’я.

За словами обласного епідеміолога Вікторії Тимчик, у Закарпатській області триває підготовка до першого етапу вакцинації.

– Україна отримає для медичних працівників вакцину Pfizer, це американсько-німецька вакцина, – 117 тисяч доз. Вона передбачена для 2 щеплень медпрацівників. Тобто близько 55 тисяч медпрацівників отримають цю вакцину. Якщо людина отримала першу дозу Pfizer, то друга за нею теж резервується. Також МОЗ планує закупити і завезти вакцину англійського виробника AstraZeneca. Вона також добре зарекомендувала себе у світі і рекомендована ВООЗ, – повідомила Вікторія Тимчик. – Pfizer приїде в заморозці і за декілька днів потрібно буде чітко і логістично продумано організувати вакцинальну кампанію. Тому всі, хто зацікавлені щепитися, мають бути готові до початку цієї кампанії. Старт очікуємо вакцинальної кампанії, можливо, навіть наступного тижня.

Поки невідомо, скільки доз вакцини отримає Закарпаття. Однак Вікторія Тимчик поінформувала, що попередньо дали згоду більше 3 000 медиків та утриманців і працівників закритих закладів.

– Пріоритет надається особам із груп ризику, які є неімунними – ще не перехворіли, – наголосила епідеміологиня. – Вони у першу чергу мають бути захищені. Якщо людина в анамнезі має COVID-19 лабораторно підтверджений, то для медпрацівників в умовах дефіциту вакцини дозволяється і рекомендується відтермінувати вакцинацію за можливості і за бажання на 3 місяці. Якщо це особа з іншої групи ризику, не медпрацівник, то вакцинацію можна відтермінувати і на 6 місяців. Але ці строки не є визначальними, можна щепитися і раніше. Так само відкласти першу дозу на пів року рекомендують за наявності гострого перебігу коронавірусної інфекції на момент бажаної вакцинації.
Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар