На Закарпатті почастішали випадки продажу продуктів харчування із простроченим терміном придатності

січня 27 / 2021
Головне управління Держпродспоживслужби Закарпаття інформує, що останнім часом в області почастішали випадки потрапляння в обіг харчових продуктів із простроченим терміном придатності, про що свідчать збільшення кількості скарг споживачів щодо придбання таких харчових продуктів.

Законом України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» передбачено, що оператор ринку харчових продуктів, відповідальний за інформацію про харчовий продукт, – це суб’єкт господарювання, під найменуванням якого харчовий продукт вводиться та перебуває в обігу, а для імпортованих харчових продуктів – імпортер. Оператор ринку харчових продуктів зобов’язаний забезпечити наявність і точність інформації про харчовий продукт відповідно до цього Закону.

Оператори ринку харчових продуктів, які не є відповідальними за інформацію про харчовий продукт, не мають права здійснювати обіг харчових продуктів, стосовно яких вони мають інформацію, що ці продукти не відповідають вимогам законодавства щодо надання інформації про харчові продукти.

Оператори ринку харчових продуктів у межах своєї діяльності не мають права змінювати інформацію, яка супроводжує харчовий продукт, якщо такі зміни можуть ввести в оману кінцевого споживача або в інший спосіб знижують рівень захисту споживача чи погіршують можливість здійснення кінцевим споживачем свідомого вибору.

Згідно із вказаним Законом, інформація про харчові продукти надається державною мовою. Перелік обов’язкової інформації про харчові продукти наведений у статті 6 цього Закону. Одним з обов’язкових пунктів є мінімальний термін придатності або дата «вжити до».

Законом України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» за порушення вимог про надання інформації щодо харчового продукту передбачені немалі штрафи.

Конкретно за реалізацію харчових продуктів, маркування яких не відповідає законодавству, якщо це не створює загрози для життя та/або здоров’я людини або тварини, передбачено накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб-підприємців – у розмірі трьох мінімальних заробітних плат.

Відповідно до Закону України «Про основні вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», неправильно марковані чи непридатні до споживання харчові продукти підлягають вилученню з обігу та/або відкликанню з обігу.

У зв’язку з цим Головне Управління Держпродспоживслужби краю звертається до споживачів та операторів ринку з проханням інформувати працівників ГУ ДПСС чи його територіальні управління/відділи про випадки виявлення протермінованих чи неправильно маркованих товарів.
Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар