Частина ужгородців не вакцинуються через пандемію, — головна сімейна лікарка міста

грудня 06 / 2020


50% тих, хто перебуває на обліку в сімейних амбулаторіях Ужгорода, відмовилися цього року від планової вакцинації. Про це нині повідомила головна сімейна лікарка міста Тетяна Козак. Вона пов’язує таку ситуацію з пандемією коронавірусу. Однак є і ті, хто не пропускає щеплення.

Ужгородка Тетяна Коцак прийшла до поліклініки зробити щеплення п’ятимісячному сину Богдану. Каже: на щеплення прийшла, бо хвилюється за здоров'я сина.

"Щеплення дає захист від різних хвороб. Дитина, коли підросте, піде в садочок. В неї будуть щеплення від усіх небезпечних хвороб", — сказала жінка.

Планові щеплення цього року в міських амбулаторіях не зробили майже 50% дітей, каже головна сімейна лікарка міста Тетяна Козак. Розповідає, чому виникла така ситуація.

"Відсоток у нас низький вакцинації майже у всіх вікових групах і майже у всіх видах вакцинацій, — сказала лікарка. — Це через те, що пандемія. Перші два місяці ми навіть не пропонували вакцинуватися. Потім ми зробили чисті дні в амбулаторіях, запрошували на вакцинацію. Але дуже багато було батьків або родичів хворих і тому батьки відмовлялися вакцинувати своїх діток".

Мама трьох дітей Мирослава Кожахметова ще у вересні розповідала нам: вона проти вакцинації. Сьогодні підтвердила: відтоді так і не зробила щеплення дітям, бо раніше, за її словами, мала негативний досвід, коли в садочку після того, як її син випив краплі від поліомієліту, в нього почали боліти ноги.

"Він десь добу не ставав на ноги. І це був один з приводів відмовитися від вакцини. А в дочки якось так склалося, що коли ми хотіли робити щеплення, не було вакцин. А потім в неї з’явилися симптоми, на які не можна робити щеплення. А молодший – вже за компанію", — розповіла жінка.

З початку року на Закарпатті підтвердили 10 випадків кору, 12 паротиту та 25 кашлюку, розповіла головна епідеміологиня краю Вікторія Тимчик. Більшість пацієнтів — діти без щеплень.

"Більша концентрація на тих адміністративних територіях, де сформувалися у нас прогалини в імунізації, в тому числі проти кашлюку. Відсутність планових щеплень може стати ще більшою проблемою, ніж сам COVID-19", — сказала епідеміологиня.

Законопроєкт був включений до пленарного засідання Верховної Ради 3 грудня, однак його розгляд перенесли.

Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар