На Закарпатті здорожчав літр однієї з улюблених лісових ягід

липня 27 / 2024

Цьогоріч сезон ягід на Закарпатських базарах почався врази раніше традиційного терміну. Тепла погода сприяла швидкому дозріванню смаколиків у садах та лісах. Перша теплична ягода (полуниця) з'явилась у регіоні в кінці лютого. Надраннього смаколика в регіоні, певною мірою, остерігались через нітрати.

Водночас, були і ті, що не гребували купівлею ранньої ягоди. Мами купували їх навіть дітям та відзначали, що разом з полуницею дають малечі ще і таблетки від алергії у разі чого. Тож, не так уже й страшно, мовляв.

Однак, медики застерігають від споживання ранніх фруктів, також овочів, адже вони є украй небезпечними для здоров'я людини.



00:00

Предыдущий
ПроигратьСледующий

Выключить звук

Во весь экран
Копировать видео ссылку
Проиграть / Остановить
Выключить / Включить звук
Сообщить о проблеме
Язык
Поделиться
Vidverto Player


ADVERTISEMENT

Окрім алергії можуть спровокувати й безліч інших неприємних симптомів й не рідко відправити в реанімацію.

Що стосується ягід з відкритого грунту, то вони вже з'явились у продажі в травні. Продукція постачалась на ринки області, зокрема, з Виноградівського й Берегівського районів. Також із цих районів тут торгували картоплею, цибулею, морквою й рядом інших сезонних овочів.

Пізніше на ринку області почали торгувпти і раннім врожаєм черешень. Він обходився від 260 гривень за літр. Згодом черешня пішла на спад. Закарпатці почали купувати за раз і по три кілограми.

Також здешевшала нереально і полуниця. На Виноградівському ринку "даремну ягоду" продавала від 15 гривень за кілограм.

У травні на Закарпатті з'явилась одна з головних ягід - яфина. У регіоні її називають чорним Карпатським золотом. Їх збирають здебільшого на гірських полонинах. Здають опісля заготівельникам та несуть на базари. Цього сезону літр ягоди обходився від сотні гривень.

Пізніше яфини пішли на спад - від 60 гривень за літр.

Кавуни цьогоріч у регіоні почали продавати від 35 гривень за кілограм. У продажі з'явились баштанні з Одеси та Виноградівщини. Також цього року на місцевих базарах були й імпортні кавуни - із Туреччини й Азербайджану.

Що найбільше здорожчало із ягід за останній період - це малина. Торік, ця ягода на початку сезону взагалі перегнала в ціновій вартості навіть іспанську черешню, яка врізала від 1000 гривень за кілограм.

Наразі півлітра садової малини на закарпатських базарах можна придбати від 70 гривень. Літр ягоди обійдеться у 140 гривень. Цього квітня малина укотре побила рекорд в Україні.
Категорія : Економика


Залишити Коментар