Особливості нарахування МПЗ роз’яснюють платникам у Воловецькій ДПІ

червня 28 / 2024
Особливості нарахування МПЗ роз’яснюють платникам у Воловецькій ДПІ

Податківці Воловецької ДПІ роз’яснюють платникам за що та як нараховується мінімальне податкове зобов’язання (далі- МПЗ).

Мінімальне податкове зобов’язання – мінімальна величина податкового зобов’язання із сплати податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, розрахована відповідно до ПКУ. Сума мінімальних податкових зобов’язань, визначених щодо кожної із земельних ділянок, право користування якими належить одній, зокрема, юридичній особі є загальним мінімальним податковим зобов’язанням.

Платником МПЗ є резидент, який володіє та/або користується ( орендує( суборендує). На умовах емфітевзису , постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь (пп.162.1.1 прим.1п.162.1ст.162 ПКУ).

Згідно з частиною першою ст. 22 Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 року № 2768-III (далі – ЗКУ) землями сільськогосподарського призначення визнаються землі, надані для виробництва сільськогосподарської продукції, здійснення сільськогосподарської науково-дослідної та навчальної діяльності, розміщення відповідної виробничої інфраструктури, у тому числі інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції, або призначені для цих цілей.

Зокрема, до земель сільськогосподарського призначення належать сільськогосподарські угіддя (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги) (п. «а» частини другої ст. 22 ЗКУ).

Статтею 126 ЗКУ визначено, що право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України від 01 липня 2004 року № 1952 «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

ПКУ встановлено ,що визначення загального МПЗ фізичним особам, які не зареєстровані як фізичні особи – підприємці ,здійснюється контролюючими органами за податковою адресою таких осіб до 1 липня року, наступного за звітним.

Також воловецькі податківці при кожній зустрічі з платниками податків знайомлять їх з безкоштовним мобільним застосунком «Моя податкова», допомагають встановлювати.

За матеріалами Воловецької ДПІ
ГУ ДПС у Закарпатській області
Категорія : Економика


Залишити Коментар