До уваги ФОП, які прийняли рішення про перехід на спрощену систему оподаткування

червня 27 / 2024
До уваги ФОП, які прийняли рішення про перехід на спрощену систему оподаткування

Податківці зауважують, чи переноситься для ФОП, яка прийняла рішення про перехід на спрощену систему оподаткування, термін подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, якщо граничний термін її подання припадає на вихідний та/або святковий день.

Порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування, або відмова від спрощеної системи оподаткування визначений ст. 298 Податкового кодексу України.

Суб’єкт господарювання, який є платником інших податків і зборів відповідно до норм ПКУ, може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий суб’єкт господарювання може здійснити перехід на спрощену систему оподаткування один раз протягом календарного року.

Слід зазначити, що ПКУ не передбачено перенесення граничного строку подання такої заяви у разі, якщо останній день строку подання припадає на вихідний або святковий день.

Разом з тим, згідно з частиною першою ст. 251 Цивільного кодексу України від 16 січня 2002 року № 435-IV, строком є певний період у часі, зі спливом якого пов’язана дія чи подія, яка має юридичне значення.

Строк визначається роками, місяцями, тижнями, днями або годинами (частина перша ст. 252 ЦКУ).Якщо останній день строку припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, що визначений відповідно до закону у місці вчинення певної дії, днем закінчення строку є перший за ним робочий день (частина п’ята ст. 254 ЦКУ).

Отже, якщо граничний термін подання заяви про застосування спрощеної системи оподаткування припадає на вихідний та/або святковий день, то останнім днем подання фізичною особою – підприємцем такої заяви вважається перший робочий день, наступний за вихідним та/або святковим днем.
Категорія : Економика


Залишити Коментар