Скільки коштує сніданок закарпатця

травня 28 / 2023

Якщо у Німеччині прийнято вранці їсти булочки з джемом, у Франції – круасани, а Англії – яєчню з беконом, то яким є традиційний закарпатський сніданок? Що включають до раціону наші земляки? Яким стравам після сну надають перевагу? І скільки коштує сніданок закарпатця?


«Карпатський об’єктив» шукав відповіді на всі ці питання і заодно поцікавився, а що найбільш корисно їсти вранці.

Для закарпатців вранці головне – кава
Звісно, як кажуть, на колір і смак товариш не всяк. А отже, запевнити, що всі мешканці краю снідають одними стравами не можна. Утім більшість традиційно починає ранок із бутерброда та кави.

Якщо пити напій бадьорості у кав’ярні, то це обійдеться у гривень щонайменше 20. Якщо варити запашну каву вдома, вийде дешевше. Пачка ароматного напою коштує 100-250 гривень у залежності від виробника, але її вистачить тижнів на 2-3.

Буханець хліба для бутербродів – 16-22 гривень. Отже, скибка обійдеться десь у гривню. Пачка масла – 60-90 гривень, але її вистачить на щонайменше тижнів два. Сир – 80-100 гривень (250 грам). Палка ковбаси – 115-500 гривень.

Отже, простий бутерброд «потягне» на гривень 50.

Якщо до раціону додати ще овочі – огірки та помідори (60-70 гривень за кілограм), то до цієї суми варто додати ще хоча б гривень 20 (бо одразу кілограм мало хто з’їсть).

Якщо робити яєчню чи омлет із двох яєць, то вийде трохи дешевше, бо ці продукти наразі коштують 2.30-3.70 гривень за штуку. Але до яєчні також хочеться з’їсти і шматок сиру та ковбаси…

Якщо каву замінити здоровими натуральними соками, то вдома передусім потрібно мати соковижималку, яка може коштувати від тисячі до 8 тисяч гривень. Утім це – одноразове вкладення.

Вартість же самого соку залежатиме від того, із яких фруктів його робити. Якщо з двох яблук, то гривень 15, якщо двох з бананів, то гривень 20, якщо з півкілограма полуниці, то гривень 15-20.

Якщо ж говорити про більш здоровий сніданок, то багато хто надає перевагу вівсяній каші швидкого приготування у пакетах. Варіант непоганий, тим більше, що один пакетик коштує 12-14 гривень.

Декому подобається снідати мюслі. Пачка (400 грамів) коштує 50 гривень. Її вистачить досить надовго. Страву можна заливати молоком, а можна й водою. Вона доволі корисна, адже до складу такого сніданку входять як сирі чи запечені злаки, так і різні горіхи, сухофрукти, паростки пшениці, висівки, цукати та багато іншого. М’юслі можна зробити й самотужки, але страву це не здешевить.

Звісно, легкий сніданок влаштовує далеко не всіх. Хтось вранці любить так наїстися, аби потім не обідати. Хоч це і зовсім не корисно, але харчові звички закарпатці змінювати не дуже хочуть.

«Уранці я завжди ситно наїдаюся. Це має бути суп та друга страва. Дружина прокидається на дві години раніше за мене, аби приготувати поїсти. Гарніром може бути картопля пюре з відбивними, гречка з котлетами, або плов, макарони з м’ясом, – розповідає «Карпатському об’єктиву» хустянин Віктор Попадинець. – Вартість мого сніданку – гривень 200-300, а може і більше. Але якби їв десь у громадському закладі, це б коштувало не менше 700. Каву не п’ю взагалі, люблю зелений чай із медом. Пачка чаю коштує 270 гривень, а банка меду – від 150 гривень.

А комусь до снаги після сніданку поласувати ще й печивом чи тістечками.

«Свій сніданок оцінюю у гривень 150, – розповідає мукачівка Габріелла Симканич. – Зазвичай для родини, а в мене двоє маленьких дітей та чоловік, готую вранці оладки або сирники, чи омлет. Потім їмо ще тістечко власного приготування, або магазинне печиво (40-90 гривень за пачку). Далі п’ємо йогурт (30-60 гривень), або роблю дітям десерт із фруктами та домашнім сиром. Ми з чоловіком п’ємо ще каву, а доньки – сік (пачка – 40 гривень) або молоко (35 гривень – 1,5 літра).

Хтось же надає перевагу фітнес-стравам і каже, що це й найбільш дешевий, і найбільш здоровий варіант. Такої, зокрема, думки ужгородка Дарина Головко.

«Я купую готові магазинні фітнес-сніданки у пачках. Одна коштує 40-80 гривень. Це – хрусткі вівсяні пластівці з різними вітамінними добавками. Також люблю фруктові салати. Взимку для цього використовую заморожену продукцію, а також мандарини, ківі, банани та яблука, до яких додаю мед замість цукру та насіння чіа. Весною та влітку беру сезонні ягоди та фрукти. Каву не вживаю давно. Натомість зранку випиваю склянку води з лимоном. Загалом мій сніданок обходиться у гривень 100», – наголошує вона.

Звісно, що їсти і що пити вранці – справа глибоко індивідуальна, але, як бачимо, сніданок обходиться для закарпатців не так уже й дешево…

Щоправда, є й відсоток таких, хто не снідає взагалі…

А що вранці найкраще їсти
Відомо, що людина, як автомобіль, чим її «залити», так вона й «поїде». Тож важливо, аби їжа передусім приносила організму користь.

Аби з’ясувати, який сніданок є все ж найбільш корисним для здоров’я, «Карпатський об’єктив» звернувся за коментарем до дієтологині з Ужгорода Тамари Кравцової.

«Сніданок – це сила на день. Тому снідати, без сумніву, потрібно. Після нічного періоду голоду нам потрібна енергія для концентрації та виконання різних завдань, – розповіла вона. – Найкращий сніданок – це різноманітні і збалансовані за складом страви, що містять різні групи продуктів. Ось декілька рекомендацій:

Вуглеводи: Включіть комплексні вуглеводи у своє меню. Це може бути цільнозерновий хліб, каша з цільних зерен (вівсяна, гречана, ячна), м’юслі або фрукти. Вони довго споживають енергію та насичують організм клітковиною.

Білки: Додайте джерело білка до сніданку, таке як варені яйця, молочні продукти (йогурт, домашній сир), або нежирне м’ясо. Білки допомагають відчути ситість, сприяють м’язовому росту та «ремонту» організму.

Фрукти та овочі: У раціоні завжди корисними є свіжі фрукти або овочі. Вони багаті на вітаміни, мінерали та антиоксиданти. Можна приготувати салат, смузі, свіжий сік або просто додати нарізані фрукти чи ягоди до каші або йогурту.

Здорові жири: Включіть в раціон корисні жири, такі як горіхи, оливкова або льняна олія. Вони сприяють налагодженню гормонального балансу та покращують роботу мозку.

Гідратація: Не забувайте про важливість достатнього питного режиму. Приймайте воду або некавові напої разом зі сніданком, щоб забезпечити водний баланс в організмі.

Найкраще підлаштуйте свої сніданки під власні смакові уподобання та дієтологічні потреби, дотримуючись загальних принципів збалансованого харчування.

Утім найбільш популярним сніданком вважається авокадо. Він багатий і білком, і клітковиною, і містить достатню кількість мікроелементів для того, аби не зголодніти протягом найближчих годин».

У той же час дієтологиня назвала продукти, від яких вранці краще відмовитися.

«Вранці бажано уникати важких та неситних продуктів, які можуть спричинити відчуття втоми та перенасиченості, – запевнила Тамара Кравцова. – Ось кілька продуктів, від яких бажано відмовитися вранці:

Шкідливі жири: Уникайте продуктів, багатих на трансжири, які зазвичай є у фаст-фуді, випічці, пончиках, смажених продуктах та снеках. Вони можуть збільшити ризик виникнення серцево-судинних захворювань та інших проблем зі здоров’ям.

Цукор: Якщо ви вже дуже полюбляєте каву, пийте її або без цукру, або з медом. Велика кількість цукру, особливо в солодких напоях, може призвести до швидкого підвищення рівня глюкози в крові. Це може спровокувати вивільнення інсуліну і відчуття слабкості.

Швидкі вуглеводи: Прийом продуктів, багатих на прості вуглеводи, може спричинити швидкий підйом рівня цукру в крові, а потім різкий його спад, що може викликати втому. Уникайте саме солодких сніданкових круп, пекарських виробів з білого борошна, пончиків та ковбасок.

Не їже вранці жирного та смаженого. Якщо відварена курятина є корисною, то шматок бекону може добряче нашкодити. Так само яєчня чи омлет не будуть корисними, але зварене яйце підійде ідеально».

Отже, який сніданок обирати для себе – вирішувати кожному особисто! Важливо, аби він подобався та не зашкодив здоров’ю!
Категорія : Економика


Залишити Коментар