Новий законопроєкт для нічних працівників: працюватимуть менше, а грошей отримуватимуть більше

січня 07 / 2023

В Україні найближчим часом можуть значно збільшити відпустку та зарплати практично всім нічним співробітникам.

Про це свідчить зареєстрований у Верховній Раді 27 грудня законопроект № 8309. Підвищені права для таких громадян укріплять на рівні законодавства.



Що передбачає законопроєкт для людей, які працюють вночі
Проєктом пропонується:

надати визначення поняттям «нічний час», «нічний працівник»;
законодавчо закріпити гарантії праці нічних працівників щодо проходження медичних оглядів, переведення на денну форму роботи, у разі наявності медичного висновку;
збільшення тривалості основної відпустки для нічних працівників;
підвищення розміру оплати роботи у нічний час.
Тепер буде врегульовано умови праці ночами, а також збільшено гарантовану оплачувану відпустку приблизно до 28 днів за відпрацьований рік. Крім цього повинна буде забезпечена можливість для регулярного проходження медичного огляду та підвищена гарантована зарплата.

Хто вважається нічними працівниками
Нічний час, за словами автора законопроекту, вважатиметься робота з 22:00 до 7 ранку. А ось нічними співробітниками є ті, хто працює не менше 3 годин на добу і виконують не менше третини річної норми вночі.

Але при цьому робочий час у таких співробітників не повинен перевищувати приблизно 7 годин на добу. Тобто на годину менше, ніж у працівників денної зміни.

Депутати вважають за необхідне підвищити з 20% до 30% від тарифної ставки або окладу граничну нижню ставку оплати праці. І вони зможуть не лише проходити безкоштовний медичний огляд, а й отримають відпустку на чотири дні більше – 28.

Джерело - pmg.ua
Категорія : Економика


Залишити Коментар