Бізнесмени презентували візію розвитку Закарпаття в реаліях війни

березня 23 / 2022

Закарпаття з початку російського вторгнення стало прихистком для великої кількості вимушених переселенців. З одного боку, це великий виклик для нашої області у плані створення умов для проживання людей, з іншого – шанс для Закарпаття стати форвардом щодо ефективного використання нового ресурсу. Серед переселенців, які прибули до нас з інших областей – підприємці, топ-менеджери з колосальним досвідом роботи, які готові переносити сюди свої компанії, консультувати місцевих бізнесменів, створювати нові і працювати на вже створених виробництвах.

Візію розвитку області в нових реаліях презентували сьогодні на заводі «Єврокар» з ініціативи голови Наглядової ради групи компаній «Єврокар» Олега Боярина. На зустрічі також були присутні член Наглядової ради ПрАТ «Єврокар» Володимир Панов, голова та перший заступник Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко і Андрій Шекета, директор ТОВ «Шаян» Андрій Сугай, голова групи компаній «Інтергал-Буд» Дмитро Спітковський.

Презентацію приготував та провів професор Київської школи економіки Сергій Потапов. До слова, Сергій був відповідальним за першу реалізацію проєкту ССРМ в Україні, перший скрам запуск у структурі уряду для Prozorro та консультував більш ніж 50 організацій у різних сферах щодо управління проєктами.

Головні шляхи перспективного розвитку Закарпаття охарактеризовано за допомогою трьох хештегів: #ЄдністьРізного, #ЯкістьЖиття, #ТехнологіїМайбутнього. Концепція базується на використанні багатонаціональності й мультикультурності області, її рекреаційному потенціалі, можливостях сучасного світу здобувати високоякісну онлайн або очну освіту тощо.

Стратегічними напрямами автори візії вважають:

будівництво (житло, інфраструктура, енергетика, виробництво, сервіси); підприємства (релокація українських, залучення світових, створення нових); персонал (залучення фахівців, навчання на роботі, управлінці, держслужбовці); рекреація (мобілізація існуючого фонду, програми розвитку).

Під час дискусії йшлося про необхідність збору та аналізу даних щодо ситуації в області, розробки критеріїв відбору підприємств, які повинні зайти на Закарпаття, залучення іноземних капіталів, розробки законодавчої бази та створення сприятливого інвестиційного клімату.

– Ініціатива Олега Боярина не те що заслуговує на увагу, а вкрай потрібна сьогодні всім нам. Презентація візії – це стислий виклад стратегічного плану дій Закарпаття на найближчі дні попри війну і все те, що з нею пов’язано. Це потрібно для того, щоб структурувати й запускати економічні процеси, крок за кроком налагоджувати правильну роботу в нових реаліях. Крім того, виходити з ініціативами і допомагати Києву приймати потрібні закони, – зазначив Володимир Чубірко.



Пресслужба Закарпатської обласної ради
Категорія : Економика


Залишити Коментар