Нормативну грошову оцінку земель визначатимуть по-новому

листопада 04 / 2021


ВУкраїні – нова методика нормативної грошової оцінки земель (НГО). Про це повідомив Іштван Петрушка, заступник голови Закарпатської облдержадміністрації.

«Нарешті процес формування та тривалі погодження різного виду технічної документації вже в минулому. Все відбуватиметься за зрозумілими й прозорими процедурами», – підкреслив Іштван Петрушка.

До цього часу діяли три різні методики та види НГО для різних категорій земель, затверджені ще в 1995, 2011 та 2016 роках. Показники оцінки мали значні диспропорції між собою у часі та в просторі.

За словами заступника голови облдержадміністрації, тепер громади можуть затвердити НГО відразу для всіх земельних ділянок усіх категорій та форм власності на всій території.

Так, за новою методикою документація з НГО буде у формі електронного документа, а дані про нормативну грошову оцінку земельних ділянок вноситимуться до Державного земельного кадастру і будуть доступні всім.

Відтепер НГО земельних ділянок визначається так: площа земельної ділянки, що підлягає оцінці, множиться на норматив капіталізованого рентного доходу на одиницю площі та коефіцієнти, які враховують:

-розташування громади в межах зони впливу великих міст,

-курортно-рекреаційне значення населених пунктів,

-розташування громади в межах зон радіаційного забруднення,

-місцерозташування,

-цільове призначення земельної ділянки,

-особливості використання земельної ділянки;

-індексацію оцінки земель.
Категорія : Економика


Залишити Коментар