До уваги заробітчан Закарпаття: скоро влада знатиме, хто і скільки заробив за кордоном

вересня 13 / 2021

В Україні стартувало добровільне декларування доходів громадян, яке триватиме до вересня 2022 року.
Голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев пояснив всі нюанси податкової амністії та уточнив, скільки податку доведеться заплатити та що впливає на його розмір.

«Податкова амністія – це не про ревізія чийогось майна. Ніхто не може прийти до людини та запитати в неї про походження квартири, машини, будинку та 100 тисяч доларів. Ані сьогодні, ані завтра, ані через 10 років. Те, що у людини зараз, – це її законне майно», – значив він.

В чому суть амністії. Зі слів Гетманцева, йдеться про «можливість отримати від держави документ, який засвідчить наступне: твої гроші є легальними, з них сплачені податки й ти можеш їх використовувати без обмежень. Іншими словами – прийти й запитати, звідки в тебе з’явився цей будинок, ніхто не може. Але, якщо ти цей будинок коли-небудь продаси, а за ці гроші захочеш купити інший, в такому разі в людини мають право запитати – звідки в неї гроші на придбання. Аби людина мала змогу пояснити походження коштів, і потрібна податкова амністія. Якщо людині ставлять таке запитання, вона показує податкову декларацію, або в неї є легальні доходи на відповідну суму. Цього достатньо, щоб більше питань не виникало».

Який податок треба сплатити за легалізацію грошей. Є три ставки. Перша: загальна – 5% від суми, яка декларується. Це загальна ставка стосовно всіх активів, які знаходяться на території України. Тобто грошей, майна й будь-чого, що перебуває на території нашої країни.

Друга: 2,5%, якщо ви придбаєте облігації внутрішньої державної позики. Після 1 вересня ви їх купили, задекларували в декларації, сплатили 2,5% і спокійно далі живете.

Третя: на перше півріччя 7%, на друге 9% – це стосовно активів, які перебувають за кордоном. Їх можна не повертати. Якщо ви їх повернете, то буде 5%.

Приклад. Маєте квартиру в Болгарії, ви її декларуєте, і з її вартості, яку потрібно довести договором про придбання, оцінкою або будь-яким іншим чином (в законі прописані різні варіанти), з цієї вартості сплачуєте протягом першого півріччя амністії 7%, а якщо декларуєте у другому — 9%.

«Якщо йдеться про майно, яке знаходиться на території України, ми взагалі не вимагаємо доказів його вартості», — заначив нардеп.
Категорія : Економика


Залишити Коментар