Чи потрібно заробітчанам показати свої статки після запровадження податкової амністії

вересня 09 / 2021

Громадяни мають рівно рік, щоб добровільно показати свої статки і сплатити з них податок. Опісля, як зазначають експерти, можуть виникнути питання при купівлі дорогих речей.
Навіть після запуску податкової амністії виникають питання, а кого ж вона зачепить? Різні політики та експерти трактують реформу по своєму.

Приміром, народна депутатка України Вікторія Кінзбурська у коментарі журналістам розповіла, чи стосується добровільне декларування простих громадян та заробітчан, які отримують доходи за кордоном.

Вона рекомендує громадянам скористатись добровільним декларуванням. Навіть переконує, що це "вікно можливостей". За її словами, гроші під матрацом – це не дуже добра історія ні для економіки України, ні для простих людей.

Читайте також:
Закон про нульову декларацію підписано: кому і за що треба заплатити

За словами депутатки, багато людей не можуть пояснити, звідки у них накопичення.

"Так, податкова амністія стосується (людей, які накопичили готівку, і заробітчан, які заробили за межами України – ред.), тому що в нас дуже поширені випадки, коли люди отримують зарплатню в конвертах, коли ми навіть не можемо уявити, скільки кешу в нас на руках. Якщо в людини є гроші, і вона не може пояснити, де вона їх взяла, якщо з них не сплачувались податки, то цей закон на неї розповсюджується, – сказала вона.

У медіа можна знайти пояснення, що добровільне декларування підійде заробітчанам, які працюють за межами України нелегально і не сплачують там податки. Для тих, хто працює за кордоном офіційно і з їх надходжень відраховується податок, подавати декларацію не потрібно. Відповідно до міждержавних угод, їхні доходи є легальними.

Своєю чергою радник президента України Володимира Зеленського з економічних питань Олег Устенко зазначив, що податкова амністія стосується передусім не середньостатистичних українців.

"Той, хто намагався зберігати свої гроші впродовж останніх 30 років під матрацом, може точно не хвилюватися. Амністія капіталу – це для тих, хто накопичив значні кошти. Мова не про квартиру, дачу, машину. Йдеться про те, що ти можеш купити яхту або дорогий літак чи автомобіль за півмільйона доларів, і при цьому не можеш показати, що ти їх офіційно заробив. Що значить офіційно – це значить, що ти платив податки", – сказав він.

Заробітчанам боятись податкової амністії не варто. Принаймні в цьому переконує голова Комітету з питань податкової та митної політики, народний депутат від правлячої партії Данило Гетманцев. За словами нардепа, декларування виключно добровільне і якщо людина працювала за межами України легально і може підтвердити свої статки, то подавати декларацію не потрібно.

А от колишній генпрокурор Руслан Рябошабка має протилежну думку. Він впевнений, що податкова амністія боляче відгукнеться заробітчанам. На його думку, трудові мігранти будуть обкладені додатковими податками, а до того ж легалізується "зарплата у конвертах".
Категорія : Економика


Залишити Коментар