Бери зараз, плати потім — як купити все, не витративши ні копійки?

вересня 18 / 2020
Бери зараз, плати потім — як купити все, не витративши ні копійки?

Фінансовий ринок насичений пропозиціями як про кредити готівкою, так і про кредити онлайн на картку. Здавалося б, більше нічого нового не вигадати. Однак винайти новий підхід до покупок в інтернет-магазинах вдалося шведській компанії Klarna. Ви просто вибираєте партнерський магазин і замовляєте ті товари, які потрібні. При цьому оплатити їх можна в інший час. Про те, як це працює, — в нашому матеріалі.

Чому buy now, pay later — це круто?

Такий сервіс — більш вузькоспеціалізована, але хороша альтернатива сервісам швидкого кредитування онлайн, наприклад, таким МФО як CreditPlus. При отриманні грошей в банку або МФО ви можете користуватися ними як захочете. При buy now, pay later клієнт уже знає, на що витратить гроші. Klarna ще зручна тим, що у клієнта є можливість подумати, чи потрібен йому товар. Таким чином підвищується лояльність клієнтів.
Можливість затестити товар перед покупкою — давня проблема інтернет-магазинів. Багато хто не наважується купувати що-небудь в інтернет-магазинах, оскільки не знає, чи підійде фасон, матеріал, колір, розмір тощо. У разі необхідності покупці можуть без проблем здати товар назад або обміняти його на інший. Також це виключає шахрайство з боку магазину — вам не продадуть товар з браком і не відмовляться відшкодовувати або повертати гроші.
Уявіть собі молоду жінку, якій потрібна сукня на вечірку. Замість того щоб вибрати вбрання, купити його, відмовитися, надіслати назад і чекати на відшкодування, BNPL дозволяє їй замовляти стільки одягу, скільки вона хоче. При цьому дівчина знає, що їй не потрібно ні за що платити. Навіть повернення безкоштовне. Це збільшує середню вартість замовлення й означає, що інтернет-магазини борються на рівних з фізичними магазинами, де все можна приміряти.
Безкоштовне повернення знижує витрати й стає важливим бізнес-інструментом. Згідно з дослідженням UPS, 66% клієнтів стверджують, що перевіряють положення щодо повернення перед покупкою. І більш ніж половина онлайн-покупців уникають магазинів з суворою політикою повернення.

Як до сервісу ставляться магазини?

Компанія співпрацює з такими брендами, як H&M, Sephora, Adidas, Shein, Asos, Birch Living, Bokashi Steel, Lenovo, Bohemian Gurls тощо. Магазинам спочатку сподобалася ідея BNPL, оскільки вони очікували на підвищення рівня покупок. Так і вийшло. Розглянемо ситуацію з боку клієнта. Часто люди не роблять покупку, тому що бояться шоку від великої списаної суми на рахунку. Також їх лякає перспектива високих відсоткових ставок за кредитною карткою. Тому буває складно "натиснути на спусковий гачок" під час купівлі дорогого предмета. Частково через це BNPL позитивно впливає на коефіцієнт конверсії.
Інститут Баймарда виявив, що другою найбільш часто згадуваною причиною кинутих візків була ціна. Пропонуючи варіанти розстрочки, можна значно зменшити шок від цінників, спонукаючи покупців зробити покупку. За даними Скотта Гелоуея, це може навіть збільшити середній розмір кошика на 20-30%.

Мілленіали віддають перевагу buy now, pay later

Основну групу покупців в інтернеті складають мілленіали. У 2019 вони здійснили 60% онлайн-покупок у порівнянні з 47% у 2017 році. Але мілленіали побоюються традиційної індустрії кредитних карток, обережніше ставляться до поширення особистої інформації та ненавидять складні інтерфейси.
Одна з переваг BNPL — можливість уникнути контакту з недоліками кредитки. Це високі відсоткові ставки, щорічні збори та заплутані умови обслуговування.
Попри всі плюси BNPL, для клієнтів є й мінуси. Необхідно пам'ятати, що використання такого простого сервісу рівноцінне кредитам онлайн, тільки в іншій формі. Психологічно людям простіше розлучатися з тими грошима, які їм не належать. Тому важливо розуміти, що ви зможете повернути гроші в строк. Не варто купувати свідомо те, що не по кишені — тоді покупки будуть простішими та приємнішими.
Категорія : Економика


Залишити Коментар