Проблема «скручування пробігу» має бути вирішена: один із лідерів «Рідного Закарпаття» зареєстрував відповідний законопроєкт

вересня 04 / 2020
Проблема «скручування пробігу» має бути вирішена: один із лідерів «Рідного Закарпаття» зареєстрував відповідний законопроєкт

Один із лідерів «Рідного Закарпаття», народний депутат України Роберт Горват зареєстрував у парламенті законопроєкт, який допоможе боротися з шахраями і захистить добросовісних покупців автомобілів. Він передбачає введення відповідальності за так зване «скручування пробігу».
– Це велика проблема на вітчизняному авторинку. Шахраї навіть організували «схеми» при імпорті вживаних авто і перепродажу їх в Україні. Перед завезенням автівок пробіг «накручують», щоб знизити декларовану митну вартість. А вже в Україні – «скручують». Таким чином у підсумку страждають добросовісні покупці, яких перекупники обманюють. А державний бюджет втрачає значні суми податкових надходжень від розмитнення вживаних авто, – каже народний депутат Роберт Горват.
Проблема «скручування пробігу» існує в усьому світі. Проте держави борються з шахраями і у результаті відсоток автівок на ринку із «скоригованими» даними пробігу значно нижчий, ніж в Україні. До прикладу, у Польщі за маніпуляції з одометром, крім штрафу, порушник закону може не тільки втратити авто, а ще й потрапити у в’язницю на строк до 5 років.
Щоб виправити ситуацію в Україні і запровадити європейську практику, законопроєктом пропонується передбачити відповідальність за експлуатацію транспортного засобу з непрацюючим одометром або незаконне зменшення його показників. Також у Законі України «Про дорожній рух» передбачається запровадити обов’язкову фіксацію показників одометра під час реєстрації, обліку та технічного контролю транспортних засобів.
Категорія : Економика


Залишити Коментар