Не для смаження: назвали найшкідливіші олії

червня 28 / 2024


Багато олій не рекомендовано нагрівати до високих температур, включаючи гарбузову, кукурудзяну, мигдалеву, арахісову, гірчичну тощо.
Оптимальними видами олії для здоров'я є кокосова, оливкова, авокадова, топлене вершкове масло та тваринні жири, зокрема жири з яловичини і качки.
Оливкова олія є термостійкою, авокадова має багато полінасичених кислот, кокосова містить лауринову кислоту, топлене вершкове масло має високу точку димлення, а тваринні жири сприяють нормалізації обміну речовин.
Не для смаження: названо найшкідливіші олії - Здоровʼя 24
Яку олію обрати для смаження / Unsplash
Різноманіть олій дозволяє обрати ту, яка вам смакує найбільше і на вартість якої є посильною для вашого гаманця. Однак, виявляється, не вся вона корисна для здоров'я. Деяку краще таки не купувати і вилучити зі свого раціону.

Для смаження більшість українців використовують саме соняшникову олію. Однак виявляється, її не рекомендовано нагрівати до надто високих температур. Як і багато інших олій.


Важливо! А найгіршим варіантом для термічного оброблення фахівці вважають гарбузову, кукурудзяну, мигдалеву, арахісову, гірчичну, конопляну, кунжутну, лляну, рапсову олію та олію волоського горіха й виноградних кісточок. Їх нагрівати не можна в жодному разі.
Коли ці олії нагріваються, відбувається виділення речовин, які підвищують ризик розвитку небезпечних захворювань. Також вони можуть стати причиною фізичних і когнітивних змін в організмі.

Коли обираєте олію, варто звертати увагу на такі нюанси: чим більше вона містить насичених жирів, тим є кращою для здоров'я. Водночас полінасичених жирів повинно бути не менше 15%. Така олія має досить високу точку димлення — від 160 градусів і вище.




Узагалі, смаження не найкорисншіий спосіб приготування їжі, не погіршуйте ситуацію неправильно підібраною олією / Фото Unsplash

Яку олію обирати без страху за здоров'я
Оптимальними видами олії вважають кокосову, оливкову та авокадову. Топлене вершкове масло і тваринні жири також є чудовими варіантами, які позитивно впливатимуть на здоров'я.

Оливкова олія відрізняється високою термостійкістю. В ній речовини не окислюються, тому набагато краще зберігають свої корисні властивості під час нагрівання.
Олія з авокадо також відрізняється високим рівнем горіння. Також у ній багато полінасичених кислот.
Кокосова олія складається з великої кількості насичених кислот. Зокрема, в ній можна знайти лауринову кислоту, тому вона добре засвоюється організмом.

Зверніть увагу й на топлене вершкове масло, воно чудово підходить для обсмажування та запікання в духовці. В нього висока точка димлення — 250 градусів. А ще воно сприяє нормалізації обміну речовин.
Тваринні жири містять багато насичених кислот. Особливо корисними вважаються жири з яловичини та качки. Також можна додати до раціону сало свинини.

Важливо! Цей матеріал має винятково загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Але якщо Вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, обов’язково зверніться до лікаря.
Категорія : Різне


Залишити Коментар