Соняшникова олія в Україні може підскочити до 100 грн

жовтня 12 / 2021
Чому ціни на соняшникову олію в Україні можуть підскочити до 100 грн

Україна належить до країн-лідерів за кількістю виробленої соняшникової олії. Однак через дорогі енергоресурси й відсутність жорсткого регулювання з боку антимонопольних служб, ціна за літр уже до трьох разів вища, ніж у більш розвинених державах ЄС. Але й це ще не межа. Якщо вартість газу кардинально не знизиться найближчим часом, то українцям доведеться платити понад 100 грн за пляшку.

Про те, як і чому зміняться ціни на соняшникову олію, читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Чому соняшникова олія в ЄС коштує дешевше?

В Україні в супермаркетах літр соняшникової олії коштує близько 70 грн і це дуже дорого порівняно з країнами Євросоюзу. Наприклад, у Польщі ціна в еквіваленті становить 46,4 грн, в Німеччині, де одна з найвищих середніх зарплат у Європі, 42,1 грн, а в Італії, де соняшникова олія не має такого попиту – всього 22,88 грн. І це при тому, що більшість українських виробників, на відміну від колег у ЄС, розливають продукцію по пляшках 0,9 літра.

Експерти називають цілу низку причин для такої ситуації:

українські ціни залежать від світових, але знижуються повільніше;

на експортну продукцію українські виробники не платять ПДВ, а за олію, яка продається в ЄС, доводиться віддавати 20% податку на додану вартість;

у ЄС є конкуренція на ринку соняшникової олії, тоді як в Україні здебільшого місцеве виробництво.

У 2021 році в більшості країн Європи ціни на олію підскочили в 1,5-2 рази. Це сталося на тлі відносно хорошого врожаю та порівняно невисокого попиту. За таким попитом пішов різкий відкат: соняшникова олія почала дешевшати, деякі країни перейшли на дешевші рослинні жири, хтось почав антимонопольне розслідування, а в інших державах вирішили використовувати накопичені запаси.

Аналітикиня УКАБ Світлана Литвин пояснює: український виробник може як продавати олію всередині країни, так і експортувати в інші держави. Тому під час зростання цін у світі збільшується вартість і в Україні, інакше внутрішній ринок став би нецікавим і виник би дефіцит.

Але якщо в світі ціни почали активно знижуватися, в Україні цей процес відбувається набагато повільніше. Виробники олії отримували свою вигоду, поки не виник додатковий фактор для зростання собівартості. Щоправда, є й інші причини для такої різниці в цінах в Україні та в країнах ЄС. Наприклад, різниця в оподаткуванні.

"Буває, що в нас ціна на соняшникову олію в магазинах вища, ніж у країнах, у які ми продаємо, бо в них нижчий податок", – пояснює доцент Київської школи економіки, експерт із земельних питань Олег Нів'євський,

Коли і чому пляшка соняшникової олії може подорожчати до 100 грн і вище

Собівартість виробництва олії через різке подорожчання газу збільшиться на 5-10% (для бізнесу ціна злетіла за кілька місяців з 15 до 38 грн за куб), розповідає OBOZREVATEL власник групи компаній "ГрадОлія", член Української ради бізнесу Станіслав Таршин.

"Ситуація ускладнюється тим, що одночасно відбувається значне, майже на 25%, зростання інших складових витрат переробки, таких як електроенергія та гексановий розчинник, що більш як 30% собівартості виробництва", – пояснює експерт.

За його оцінками, якщо ситуація з цінами на енергоносії не зміниться, то незабаром у магазині літр олії можна буде купити за ціною понад 100 грн. Українці, ймовірно, шукатимуть дешевші аналоги, наприклад, навіть оливкову олію для смаження.

А ось виробники загалом можуть модернізуватися й скоротити споживання газу, додає Таршин. "Одним із таких способів є вироблення електроенергії з біогазу – сировиною для якого може бути лушпиння – це, до речі, зелена енергетика. Звичайно, краще мати дешевий газ і нічого не робити, однак такі часи вже закінчилися, і не можна бути заручником "газових воєн". Майбутнє за високотехнологічним самодостатнім виробництвом!" – впевнений експерт.

До речі, через подорожчання газу зростуть ціни не тільки на соняшникову олію. І цілком імовірно, що якоїсь миті буде вигідніше замовляти виготовлену в Україні олію з Польщі та платити за доставку, ніж купувати в місцевих магазинах.
Категорія : Україна


Залишити Коментар