22 листопада: це цікаво знати

листопада 22 / 2023
22 листопада: це цікаво знати

У народі 22 листопада вшановували Матрону, бо вважали, що вона зиму, яка ослабла від сильних і частих відлиг, ставить на ноги на небесах, закликаючи в помічники холодні вітри.

Саме тому в цей день дуже часто спостерігається вітряна погода. Також підмічали: «Якщо Мотря на білім коні приїде, то гостру зиму привезе».

Прийнято було в цей день давати милостиню бідним та убогим, обдаровувати їх одягом, предметами побуту. Тому напередодні господині перевіряли скрині,а зайві речі роздавали.


За церковним календарем 22 листопада вшановують мучеників Онисифора і Порфирія; преподобну Матрону; преподобну Феоктисту; преподобного Онисифора, сповідника Києво-Печерського; мученика Олександра Солунського; мученика Антонія; преподобного Іоана Колова; преподобних Євстолію і Сосипатру.

Іменинники 22 листопада:

Іван, Олександр, Порфирій, Матрона і Антоній.

22 листопада народилися:

1801 – Володимир Даль (Козак Луганський) – російський вчений українського походження, письменник. Прославився як автор «Тлумачного словника живої великоросійської мови».

1871 – Михайло Дітеріхс – видатний учений, лікар, хірург, професор Київського університету. Уперше у світі запропонував загальновизнану на сьогодні методику видалення апендикса. Запропонована ним транспортна шина при переломах стегна широко застосовується у військово-санітарній практиці.

Події 22 листопада:

1764 – Катерина ІІ ліквідувала гетьманство в Україні.

1938 – Карпатська Україна отримала автономію у складі Чехословацької республіки.
Категорія : Різне


Залишити Коментар