"Куди не ходять воєнкоми": на Закарпатті здають локації

жовтня 08 / 2023

На Закарпатті розкривають таємні місцини в лісах.


Полювання за грибами осінніх лісів наразі у розпалі. Жителі активно збирають білі гриби й продають.

Кілограм білих правлять від сотні гривень. За кошик біленьких просять від 200-500 гривень.



Відзначмо, наразі у регіоні уже активно збирають одні з найчистіших білих грибів - "крушняки" (місцевим говором). Полюють на гриби у соснових та дубових лісах.

На гриби, як на роботу

Не секрет, що більшість місцевих родин виживають на щорічному продажі лісових знахідок. Торгують зібраним урожаєм грибів як у свіжому, сушеному вигляді. Так несуть до ринків чи центральних артерій уже мариновані білі смаколики. Збирають гриби цілими сім'ями. Йдуть на грибалку із самого рання, а повертаються уже під вечір. У мисливців із собою у рюкзаках - дощовик, грибний ніж та ліхтарик, а ще знадобиться і перекус, бо не рідко у гарний врожайний сезон закарпатці збирають гриби із ночівлею. Також невід'ємним атрибутом будь-якого мисливця тихого полювання є грибна палиця - інструмент, що допоможе і від звірки оборонитись чи відлякати лускатого, а ще й допомагає шукати гриби. Тож без палиці в лісі, відзначають мисливці тихого полювання, що без рук чи без ніг. А отже палицю обов'язково слід брати у грибний тур.

Залазять у хащі, де й звір не пролізе

Часом, у ході грибалки, мисливцям доводиться "промотати" порядні маршрути. Але не факт, що і після тривалих пошуків та подоланих кілометрів удасться впіймати удачу за хвіст. Водночас, забрівши якось у хащу, вже на звороті навіть додому, вдається уполювати "щасливий трофейний" білет. Не один раз, наголошують грибники, їм доводиться проблукати у лісі пів дня й не набрати грибів, а от вертаються додому із лісу, то натрапляють на справжні грибні сюрпризи. На Турянщині грибарять у "Кобликах", на "Полунці", "Лагру" та "Нивах".

Це ті місцини, які добре знають та де є нагода щось відшукати і після "тисячної когорти" мисливців - туристів, які зазвичай приходять сюди вихідними.

"Траси обходять чоловіки, ідуть туди, де і військкоми не ходять"

Останнім часом чоловіки грибарі не несуть лісовий крам на продаж до трас. Вигідніше, кажуть, здати заготівельникам. Та і на трасах не надто часто є удача, машин, кажуть поменшало, а от військові спиняють постійно. Отож грибарі, що заробляють на прожиття знайденим "скарбом" в лісах, марширують в далеку дорогу, подалі від трас. А як ставляться до мобілізації "Голос Карпат" уже писав у попередній публікації.

А от локації із тими, хто, за словами місцевих, "сидять й відпочивають" на туристичних базах є чимало і їх добре знають в населених пунктах. Приміром, один з грибників анонімно зауважив таке:

"Лумшори, Воєводино... Отам сидять бугаї, відїдаються. Але в ті точки ніхто не їде, щоб перевірили, чи усе там так чисто. На переїздах лише зупиняють шоферів військові, по селах беруть простаків, шукають по дворах, а не ресторанах", - відзначає пані Олексій.
Категорія : Різне


Залишити Коментар