Чому закарпатські матусі, виставляючи фото дітей у Інтернеті, наражають їх на небезпеку

квітня 29 / 2023


Зараз на Закарпатті чи не кожна третя-четверта жінка, що або не має офіційної роботи, або перебуває у декретній відпустці, стає блогеркою. Останнім часом авторів цифрового контенту розвелося, як грибів після дощу. Більшість із них прагнуть заробити на своїх фото і відео, шукають собі рекламодавців і при цьому нехтують навіть безпекою власних чад.

Малюки нерідко рекламують іграшки, дитячий одяг, взуття, книги, навіть домашніх тварин, засоби особистої гігієни та догляду за тілом, ліки чи продукти харчування, або ж гаджети чи розваги. Здавалося, б мило і прекрасно… Та не зовсім! Адже існує багато ризиків!

Тож чим може бути небезпечно безконтрольне публікування дитячих світлин мамами у соцмережех? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Інтернет – це не тільки друзі, але й збоченці

Далеко не всім дорослим користувачам Інтернету відомі правила кібергігієни. А що вже казати про неповнолітніх. Діти елементарно не знають, як захиститися від злочинців, педофілів та шахраїв навіть у реальному житті, не те що в Інтернеті.

Загалом на Закарпатті якихось резонансних випадків сексуального домагання до дітей через соцмережі, шахрайств пов’язаних із неповнолітніми протягом останнього часу не зафіксовано. Принаймні звернень від наших краян не було… Про це «Карпатському об’єктиву» розповіли у кіберполіції.

Утім загалом в Україні подібні прикрі ситуації траплялися навіть у цьому році. Неповнолітні неодноразово потерпали від нападів у Інтернеті із боку однолітків. Кібербулінг чимдалі стає все більш масовим. І це можуть бути не просто образливі коментарі, але й видалення учня із шкільної групи, насмішки через оцінки та багато інших практично безглуздих причин.

«Я веду блоги у декількох соцмережах. Працюю під псевдонімом, але хто я в реалі все одно люди знають, впізнають і переглядають мої дописи… Так от. Якось оприлюднила світлину доньки п’ятирічної давнини. Це побачили її однокласники і почали насміхатися над нею. Їм не сподобався її одяг, її вираз обличчя, її зачіска. Одним словом, «докопалися» до всього, до чого тільки можна. Цькування тривало декілька місяців. Тоді саме був карантин і діти з онлайну майже не виходили, – зізнається ужгородка Таміла Альбрехт. – Лише після розмови з класним керівником і виховної години з усім класом через вайбер переслідування припинилося. Зараз донька вже є студенткою і у неї все гаразд. Але я з того часу дуже обережна зі світлинами і перед тим, як щось показувати іншим, раджуся з дітьми, адже маю ще сина-п’ятикласника!»

Це – тільки один із безлічі випадків, коли матусі необдуманою поведінкою можуть створити проблеми власному наступнику. Тому жінки (чоловіки вихваляються знімками дітей вкрай рідко) повинні відповідально ставитись до публікації їхніх світлин у Інтернеті і навіть тримати під контролем те, що робить підліток у соцмережах, пояснювати загрози та мати з дитиною довірливі стосунки.

А тим часом на Закарпатті усе ж був випадок, пов’язаний із Інтернетом, коли жертва психологічно постраждала і її обговорювало чи не все село… Мова йде про резонансний злочин на Воловеччині, коли троє підлітків зґвалтували 14-річну дівчинку і зняли все на відео та виставили його у закритій групі в соцмережі… Крім того, що над дівчинкою поглумилися, до неї застосували й кібербулінг (але це – окрема історія, яка наразі переглядається через лояльний вирок ґвалтівникам). Тому стверджувати, що на Закарпатті протиправних дій, пов’язаних із дітьми та Інтернетом немає, однозначно не можна. Адже про скільки злочинів у кіберпросторі (не обов’язково настільки жорстоких) ще не знають ні батьки, ні поліціанти…

Далеко не всі фото, що виставляються на показ, є вдалими

Загалом публікувати у соцмережах фото малюків хоч і не є протизаконним у нашій державі, однак такі дії порушують особистий простір неповнолітнього, а в перспективі можуть зашкодити дитині, викликавши насмішки серед однолітків. Адже далеко не всі світлини, що з’являються у загальному доступі, є вдалими, часом матусі просто хизуються кумедними знімками, фотографують купання оголених немовлят і діляться цим із друзями. Звісно, для жінки, зростання дитини – це радість, але… виставляючи особисте життя на показ, усе ж варто «шліфувати» інформацію і ділитися не всіма радощами з оточенням, серед якого нерідко є й недоброзичливці.

А що з цього приводу думають фотографи? «Карпатський об’єктив» попросив поділитися думками майстриню фотосправи з Ужгорода Ангенліну Турдай.

«Дитячі фотосесіїї зараз користуються шаленим попитом серед закарпатських матусь. Таке враження, що ще трохи… і в соцмережах жінки почнуть виставляти навіть процес пологів. Звісно, більшість світлин не є професійними, зробленими ними чи рідними на телефон. І не на всіх малюки справді показані у вдалих ракурсах. Сімейні альбоми – це, звісно, чудово, але я проти того, щоб із діточок робити зірок Інтернету! Більшість фото має бути усе ж для обмеженого кола «глядачів», – наголошує вона.

За словами фотографки, деякі батьки справді використовують дітей для власного заробітку, а деякі просто прагнуть похвалитися, афішуючи сімейне щастя.

«Відомо, що з Інтернету видалити практично нічого неможливо, він усе пам’ятає. Тому перед тим, як щось оприлюднювати, варто добре подумати. Не дарма кажуть, що «скріни не горять». Благими намірами можна вимостити стежку для страждань власному сину чи доньці. Якщо матуся вважає знімок смішним, то не обов’язково, коли дитина підросте, її однокласники так само помишлятимуть, що він кумедний і невинний. Спеціаліст ніколи не порадить клієнту виставляти у соцмережі невдалі фото. Більше того, аби добитися одного вдалого кадру, часом робиться і по сто знімків із різних ракурсів. Замовник отримує тільки найбільш успішні світлини, а все, що має не надто естетичний вигляд, просто видаляється з пам’яті фотоапарату. Але людина, яка не є фахівцем, цього може не розуміти і без докорів сумління може виставити на загал саме найбільш недотепні фото. У перспективі такі недолугі світлини можуть коштувати не лише спокою дитині, а навіть зробити її жертвою цькувань. Розумію, що не в усіх і не завжди є можливість замовляти фотосесії, але фільтрувати інформацію має змогу кожен», – зазначає вона.

Думку дитини завжди потрібно враховувати

Утім найбільш болісно підлітки усе ж сприймають образливі коментарі, чи насмішки з приводу зовнішності, бо ж у юному віці кожному хочеться чути лише слова схвалення та захоплення. Проте такого ефекту добитися у Інтернеті практично нереально, адже завжди знайдеться хоча б хтось один, хто «докопається» навіть до людини з ідеальною модельною зовнішністю.

Психологиня Руслана Тимчик із Хуста наполегливо рекомендує жінкам перед тим, як усе ж оприлюднювати фото дитини, принаймні шкільного віку, радитися з нею, а не одноосібно вирішувати за сина чи доньку, що варте уваги, а що ні…

«Матусі повинні відповідально ставитися до вибору дітей. Не можна нехтувати думкою свого наступника. Якщо дитина проти того, аби її фото публікували у соцмережах, іти проти її волі не можна! Є багато підлітків, які замість світлин використовують аватарки з аніме, а обличчя воліють не показувати нікому. І це – їхнє законне право! Не кожна дівчина прагне бути моделлю! Хтось прагне вразити світ не красою, а розумом чи творчими здібностями! Крім того, у юному віці є багато комплексів, тож виставлянням напоказ знімків, батьки можуть ще більше ускладнити ситуацію і навіть «загнати» власну дитину в депресію», – розповідає фахівчиня «Карпатському об’єктиву».

За її словами, навіть у закритому чаті не можна показувати світлини дітей без їхнього дозволу, адже співрозмовник може скористатися знімками на власний розсуд і в подальшому показати їх іншим людям.

«Згідно з законом, рішення про оприлюднення фото дітей до 14 років, приймають батьки. Однак статтею 16 Конвенції ООН про права дитини передбачено, що жодна дитина не може бути об’єктом довільного чи незаконного втручання у здійснення її права на особисте життя, сімейне життя, недоторканність житла або таємницю кореспонденції чи незаконного зазіхання на її честь і репутацію. Відповідно до Конвенції ООН, дітьми вважаються особи, які не досягли 18 років. Тому думку дитини враховувати потрібно завжди! Якщо підліток не схвалює рішення батька чи матері поділитися знімком із собою, то йти наперекір рішенню дитини не варто. Передусім такі дії можуть назавжди підірвати довіру, а це в родині – дуже важливий фактор! Малюки мають зростати у безпечному середовищі, де з ними рахуються. Це не означає вседозволеність! Це значить – взаємоповага і довірливі партнерські стосунки!», – зазначає вона.

Також, на думку Руслани Тимчик, не слід забувати, що Інтернет – це все ж не дитяче середовище, а простір, створений дорослими для самих же дорослих Тому закарпатським блогерам і тим батькам, які люблять вихвалятися дітьми, знімкуючи їх і оприлюднюючи світлини в соціальних мережах… чи б то для заробітку чи просто заради впордобайок, нехтуючи при цьому інтересами малюка, не можна ні в якому разі.

Марина АЛДОН
Категорія : Різне


Залишити Коментар