Як заробити на короновірусі? Журналістське розслідування

березня 22 / 2020
Як заробити на короновірусі? Журналістське розслідування
У Тячівському районі сусідньої Закарпатської області в соціальних мережах активно шириться інформація про хабарі в медичній галузі. Зокрема, місцеві жителі б’ють на сполох про статки головного лікаря Тячівської районної лікарні Федора Яринича.

Журналісти видання 1News з’ясували, що рухоме та нерухоме майно Яринича, внесене у декларацію лише частково, повинно зацікавити антикорупційні органи, особливо напередодні місцевих виборів.
Як заробити на короновірусі? Журналістське розслідування

Федір Яринич був призначений головним лікарем Тячівської лікарні у квітні 2016 року. До цього він очолював відділ охорони здоров’я Тячівської райдержадміністрації та був депутатом районної ради чотири скликання поспіль. Зараз же він окрім посади головного лікаря є депутатом Закарпатської обласної ради від фракції «Єдиний центр», пише видання.

ЄЦ – кишенькова партія «хазяїна» Закарпаття Віктора Балоги. Про тотальну скупку голосів для цієї політичної сили ходять легенди. А в жовтні 2015 року, якраз коли балотувався Федір Яринич до Закарпатської обласної ради, інформаційний портал «Новини Закарпаття» оприлюднив список скупщиків голосів для партії «Єдиний центр» по Тячівському району. У списку зазначений як сам Федір Яринич, який нібито скуповував голоси у селі Новоселиця, так і його дружина Марія, що займалась тим же у селі Велика Уголька. Зазначимо, що в обидвох населених пунктах у родини є власність.

У соціальній мережі місцеві жителі пишуть про те, що Яринич веде невідповідний чиновнику спосіб життя, а також допомагає бізнесу дружини заробляти на ремонті комунальних об’єктів.

«В нього районна лікарня – це бізнес на людях, в яких біда….У нього без взяток нічого не обходиться», «Всі аптеки йому дань отстйогують», – пишуть місцеві жителі у соціальній мережі.
Як заробити на короновірусі? Журналістське розслідування

А на сторінці «Тячівська правда» з’явилась інформація, що «Тячівська лікарня для Федора Яринича є тільки бізнес-проектом». «Як відомо дружина Федора є засновником фірми ТОВ «ПІК-КОМФОРТ», яка виробляє бруківку і так співпало, що всі роботи в лікарні практично пов’язані з облаштуванням прилеглих територій лікарні, де ставлять бруківку. Замість того, щоб покращувати матеріальну медичну базу, закупляти медикаменти та обладнання, він ставить бруківку зі свого підприємства. А також його зять володіє аптечним пунктом в приміщенні лікарні, цікаво, яка орендна плата. Отож медична реформа триває», – пишуть автори сторінки.

Дійсно, дружина головного лікаря Тячівської районної лікарні Марія Михайлівна Яринич є співзасновницею ТОВ «Пік-Комфорт», яке за даними бізнес-пошукової системи «YouControl» займається виготовленням виробів із бетону для будівництва. Ця фірма входить в орбіту впливу родини Балог, депутатом від партії якого, нагадаємо, є Федір Яринич.
Як заробити на короновірусі? Журналістське розслідування

Згідно декларації Яринича, його дружина є власницею великої кількості готівки. В неї «під матрацом» лежить 20 000 доларів, 5000 євро та 300 000 гривень. Це в додаток до того, що в сам Федір Михайлович готівкою зберігає 12 000 доларів, 5000 євро та 250 000 гривень. Банкам родина Яринича не довіряє, тож усі збереження тримає «кешем».

Також згідно декларації за 2018 рік родина володіє 4-х земельними ділянками у Тячівському районі, 2-ма будинками, один з яких на 225 квадратів, 1-єю квартирою та аптекою. При цьому, дещо Федір Яринич таки «забув» внести у декларацію. Справа в тім, що на земельній ділянці, де стоїть величезний будинок головного лікаря, насправді розміщений ще один – дещо менший.

Згідно даних Реєстру речових прав у 2009 році Марія Яринич купила у Тячеві будинок площею 72,24 кв метри. А у 2013-му родина побудувала поруч маєток на 225 кв. метрів, при цьому менший продовжує стояти. От тільки жодної вказівки про нерухомість площею 72,24 кв. метри у деклараціях Федора Яринича не зазначено. А це є порушенням антикорупційного законодавства.
Як заробити на короновірусі? Журналістське розслідування
Як заробити на короновірусі? Журналістське розслідування


На Google-мапі ділянку Яринича з величезним будинком дуже добре видно. Згідно з Кадастровою картою України ділянка поруч із тією, що належить головному лікарю Тячівської лікарні, поки не приватизована, а отже ймовірно, що згодом він може її купити, аби розшити власні володіння.
Як заробити на короновірусі? Журналістське розслідування

Також у фінансовій звітності Федора Яринича говориться, що він разом із дружиною володіє двома автомобілями – Hyuiday Tucson та Hyuiday Accent. От тільки виявилось, що нещодавно Яринич став власником елітного Toyota Prado 2019 року випуску. Для того, аби приховати цей автомобіль, була використана хитра схема.

Як вдалося з’ясувати 1News з власних джерел, новий автомобіль був куплений у Києві в кредит лізинговою компанією, а згодом, судячи з усього, це авто взяв у користування Федір Яринич. Саме тому на автомобілі київські номери, а у документах значиться, що власником авто є юридична особа – ТОВ «УЛК «Ленд-Ліз».
Як заробити на короновірусі? Журналістське розслідування


Фото зі сторінки «Тячівська правда»
Автівка була сфотографована у дворі Тячівської районної лікарні і місцеві журналісти стверджують, що на ній дійсно їздить Яринич.

Як заробити на короновірусі? Журналістське розслідування


Додамо, що родина Яринича також володіє мережею аптек, одна з яких, згідно інформації ЗМІ, розташована прямо в районній лікарні. Аптеки оформлені на дружину Марію Яринич та на дочку Аліну Попезу.

Цікаво, що дочка Яринича Аліна та його син Михайло переїхали із Закарпаття та живуть у Чернівцях. Михайло Яринич навіть став депутатом Чернівецької місцевої ради, а на виборах у 2019 році балотувався до Верховної Ради по округу № 201. Cину Яринича не пощастило і він посів лише 7 місце так і не потрапивши до Верховної Ради. Однак, судячи з його декларації, бізнес родини розвивається і за результатами 2018 року Михайло Яринич став гривневим мільйонером.

В декларації Михайла Яринича за 2018 рік зазначається, що він їздить на автомобілі Mercedes, який належить чоловіку його сестри Дмитру Попезі. Поруч із цим елітним авто часто позує дружина Михайла Яринича Юлія на світлинах у соціальних мережах.
Як заробити на короновірусі? Журналістське розслідування



Дмитро Попеза, до речі, теж намагався стати депутатом. У 2015 році він балотувався до Сокирянської районної ради Чернівецької області від політичної партії «Батьківщина». Щоправда, вибори він програв.

Цього року Україну чекають місцеві вибори, і вочевидь родина Яриничів в черговий раз буде намагатись отримати підтримку виборців. Головний лікар Тячівської районної лікарні Федір Яринич, який живе явно не за статками, скоріше за все буде балотуватись від партії Балог. Тож привертаємо увагу правоохоронних органів: якщо Яриничі на минулих виборах фігурували у списку скупщиків голосів, то й цієї осені від них знову можна очікувати порушення закону.

Всі виявлені факти порушення законодавства головним лікарем Тячівської районної лікарні Федором Яриничем журналісти направили в Національну поліцію, прокуратуру, НАЗК та НАБУ.

Анна Межова
Категорія : Надзвичайне


Залишити Коментар