Найкоротший у році: день зимового сонцестояння 2022

грудня 14 / 2022

У цей час настає найдовша ніч, а потім дні починають збільшуватися.


Кожної зими ми з нетерпінням чекаємо, коли дні почнуть ставати довшими, а ночі підуть на спад. Відбувається це зазвичай після зимового сонцестояння - найкоротшого дня у році. Коли починається зимове сонцестояння 2022, що потрібно робити у цей день, а що заборонено, та чому його вважають доленосним - у матеріалі УНІАН.

Раніше ми писали, коли було літнє сонцестояння 2022 та найдовший день у році.

Що таке зимове сонцестояння і точна дата
Зимове сонцестояння - це день, коли Сонце займає найнижчу точку відносно земного горизонту. Астрономи кажуть, що в 2022 році зимове сонцестояння відбудеться 21 грудня о 23:48 за київським часом. Ніч з 20 на 21 грудня буде найдовшою у році, а день 21 грудня - найкоротшим, він триватиме всього 8 годин.
Зимове сонцестояння - історія свята
Історія цього свята тягнеться з давніх часів, коли люди жили відповідно до сонячних циклів. Сонце у наших предків було в особливій шані: вони розуміли, що від сонячного світла й тепла залежить життя на землі. Тому день, коли Сонце починало дарувати більше тепла, розцінювався як перемога світла над темрявою й відродження нового життя.

У багатьох народів, у тому числі й у давніх слов'ян, саме цей день вважався початком нового року. У день зимового сонцестояння наші предки відзначали Різдво Коляди - одного з головних слов'янських богів Дажбога, який втілював Сонце. Аби вшанувати божество й допомогти сонцю перемогти темряву, розпалювали багаття, котили палаючі колеса, будинки прикрашали ялиновими гілками й пекли обрядовий хліб у формі сонця.

Зимове сонцестояння - традиції та прикмети
Вважається, що день зимового сонцестояння має дуже сильну енергетику, тому він гарний для будь-яких починань - у кар'єрі, особистому житті. У цей період прийнято складати нові плани і викидати старі речі, наводити порядок - не лише в домі, а й у своїх думках, відпускати старі образи та загадувати бажання. Існує повір'я, згідно з яким бажання, загадане в день зимового сонцестояння, обов'язково здійсниться.



Вважалося, що якщо в день зимового сонцестояння на деревах є іній, значить, буде багатий урожай. Яка погода в цей день - така ж і 31 грудня.

Зимове сонцестояння - заборони
У день зимового сонцестояння потрібно відмовитися від гучних гулянь, алкоголю та важкої їжі. Краще провести його вдома, у колі рідних.

Не можна в день зимового сонцестояння скупитися - якщо щось попросять, обов'язково поділіться. А ось борги краще постаратися віддати до настання зимового сонцестояння.
Категорія : Різне


Залишити Коментар