На Закарпатті 1986 засуджених осіб проходять альтернативне покарання

лютого 05 / 2022

У 2017 році в Україні створено Державну установу «Центр пробації». Ця система передбачає роботу з правопорушниками без ізоляції їх від суспільства, при цьому запобігаючи вчиненню ними нових злочинів. Пробація застосовується до осіб, які засуджені до покарання, не пов’язане з позбавленням волі. Також це стосується правопорушників, яким позбавлення волі замінено на громадські або виправні роботи.

Філія ДУ «Центр пробації» діє і на Закарпатті, а її підрозділи відкрито майже у кожному райцентрі області. Головний офіс апарату установи знаходиться в Ужгороді по вул. Гойди, 8. З її керівником, Віталієм Муралем, зустрівся голова облради Володимир Чубірко.

Начальник Центру розповів про роботу філії та структурних підрозділів. За словами Віталія Мураля, на сьогодні клієнтська база ДУ в Закарпатській області налічує 1986 засуджених осіб, 40 з яких діти. Усі вони потрапили на облік установи на різний термін – від кількох тижнів до 3-х років і відбувають альтернативне покарання, тобто без позбавлення волі.

Такий метод давно застосовується у світі. Його переваги полягають у більшій гуманності та ефективності. Згідно зі статистикою, лише 2% клієнтів Центру вчиняють повторні злочини. З такими порушниками державі економічно вигідно працювати за системою пробації. Це у 10-12 разів заощаджує бюджетні кошти, аніж утримувати їх у місцях позбавлення волі.

Центр пробації тісно співпрацює з органами місцевого самоврядування, оскільки кінцевим бенефіціаром його діяльності є громада. У багатьох ТГ затверджено програми підтримки органів альтернативного покарання правопорушників. Віталій Мураль з Володимиром Чубірком обговорили можливість затвердження такої програми на рівні області.

Голова ради підтримав ініціативу, запропонував розробити механізм, згідно з яким програму можна подати на розгляд депутатів.

Пресслужба Закарпатської облради
Категорія : Різне


Залишити Коментар