Куди зникають метелики взимку

жовтня 10 / 2021
Куди зникають метелики взимку?🦋

Ще донедавна ми бачили метеликів щодня, або й щохвилини – вони невтомно пурхали над луками і полями, квітами і травами. Куди ж вони діваються з приходом холодів? Де і як зимують?

У розвитку комах широко відомо таке явище як діапауза. Що це таке?

🔸 Це природне явище, яке у тварин відоме як анабіоз або глибока сплячка.
🔸 У цей час припиняються всі життєві процеси в організмі, крім дихання;
🔸 Вихід із стану анабіозу відбувається поступово й цілком залежить від погодних умов – переважно від довжини світлового дня і температури навколишнього середовища.

Як відомо, метелики проходять чотири стадії розвитку: яйце, личинка (гусінь), лялечка, імаго (доросла комаха).

Різні метелики перечікують зиму на різних стадіях, при цьому на стадії яйця – найменше видів. Натомість більшість (70–80% нашої фауни) пристосувались до зимівлі на стадіях гусениці та лялечки. Зокрема це такі види:

🔸переливниці велика та мала;
🔸 стрічкарі тополевий та Камілла;
🔸 всі види сатирів, червінців, синявців та окремі білани.

В одних видів гусениці не ховаються й зимують відкрито на кормовій рослині (переливниці), у других (стрічкарі) роблять наприкінці літа з зеленого листка так звану «зимову хатку» – гібернакулюм, в який ховаються, інші – заходять притулок у лісовій підстилці, під корою і в щілинах дерев, або закопуються у верхній шар ґрунту.

Серед наших метеликів чимало таких, що зимують без перетворень – у стадії імаго, тому вони першими з’являються навесні. Як же вони зимують?

🦋 Лимонниця залягає на зимівлю у шар опалого листя у лісі саме під час листопаду.
🦋 Денне павине око найчастіше полюбляє зимувати на стелях сухих підвалів та на горищах жилих і закинутих будинків.
🦋 Жалібниця шукає для зимівлі великі дупла дерев, значно рідше зимує під відсталою товстою корою старих дерев.

Трохи менше денних видів зимує на стадії лялечки (махаон, подалірій, деякі білани тощо), в яких лялечки розміщені відкрито на рослинності, переважно у її приземному шарі. Натомість нічні метелики, які найчастіше також зимують лялечками не глибоко в грунті (всі бражники, совки, п’ядуни, чубатки й багато інших), наполегливо працюють над спеціально сплетеними коконами. Інколи кокони бувають дуже міцними, або напівпрозорими, м’якими та надійно схованими у густій траві та на корі дерев (усі сатурнії, деякі коконопряди, чубатки).

Зима – непростий час, але метелики добре підготувалися до неї. Бурхливий розквіт лускокрилих безпосередньо пов'язаний з поширенням квіткових рослин, який стався в середині крейдяного періоду — близько 100 млн. років тому. Тож, ми впевнені, наші метелики успішно переживуть зиму і навесні знову нас будуть тішити своїм поривчастим польотом і барвистим лусковим візерунком на тендітних крильцях.

До речі, метелики зустрічаються на всіх континентах, окрім Антарктиди. Тож наостанок кілька цікавих фактів про походження назви комах у різних народів:

🔸 Загальновживана українська назва представників даного ряду — «метелики» сходить до праслов’янського слова motyl'ь. Це пов’язано з особливістю рухів метеликів – мотатися, рухатися ривками.

🔸 Назву «лускокрилі» (латинською Lepidoptera) представники ряду отримали у зв'язку з тим, що їх крила вкриті лусочками.

🔸Англійська назва butterfly (у дослівному перекладі «масляна муха») виникла з середньовічного повір'я, що в образі метеликів ховаються ельфи, які прилітають красти молоко та вершкове масло.

🔸 Давні греки називали метеликів "літаючі квіти".

Дізнавайтесь цікаві факти про нашу природу разом з нами! 🧐
Категорія : Різне


Залишити Коментар