«Тут інакша культура і усвідомлення COVID-19»: мешканець Ужгорода поділився реаліями коронавірусу в Кошіце

березня 20 / 2021
«Тут інакша культура і усвідомлення COVID-19»: мешканець Ужгорода поділився реаліями коронавірусу в Кошіце

Нагадаємо: За минулу добу на Закарпатті зафіксовано 546 нових випадків коронавірусу та 15 смертей. Лише в Ужгороді за минулу добу від інфекції померли чотири людини.



Через високий рівень захворюваності, область і надалі перебуває у «червоній» зоні карантинних обмежень. Не функціонує громадський транспорт, зачинені ресторани, місця культурного відпочинку, в освітніх закладах продовжено дистанційне навчання. Зокрема, і далі перебуває на дистанційному навчанні Тур’я-Реметівська ОТГ (Ужгородського району). За інформацією дирекції школи, учні закладу перебуватимуть на дистанційці ще майже тиждень.

Виснажені карантином та заборонами «червоної» зони краяни і далі обурюються у соцмережах. Насамперед, вимагають відновлення громадського транспорту, адже потрібно іти на роботу, а надійних попутників знайти дуже важко. Та й останнім часом, у вайбер-спільнотах, створених спеціально для допомоги місцевим у перевезенні, є багато корисливих, що намагаються нажитись на ситуації людей. За словами однієї із мешканок Перечинщини пані Маряни, у групі «Перечин», поряд із пересічними водіями, які пропонують доправити на власному транспорті до місця роботи за оптимальними цінами, розміщують повідомлення ще і таксисти, але вони вже «деруть» із людей утридорога.

–Люди обурюються. У пересічних водіїв стандартна ціна – від 20-35 гривень, аби доставили в Ужгород. У той же час є такі мудрі, які намагаються ще й нажитись на бідах людей у цей час, пропонуючи свої послуги від 150 гривень, і це, не залежно від того, чи то буде їхати із водієм одна людина, чи двоє і більше, – відзначає Мар’яна. Зіткнулася із повідомлення такого змісту у групі «Перечин», де таксист пропонував послуги із забезпеченням транспорту від 150-200 гривень із Перечинва в Ужгород, – додає перечинка. – Звісно, багато людей почало критикувати цього водія, що він собі думає, що не у ту групу пише, та йому було байдуже, він ще й хамити почав, – констатує Мар’яна.

А яка ж ситуація у сусідів? Що на Словаччині, яким є тут розуміння людей ситуації із корона вірусом?

Наразі в країні інфіковано 346 149 осіб. Летальних випадків – 8 894. Хворіють 81 955 (23,7% населення). До 19 березня 2021 року у Словаччині було введено надзвичайний стан. Але його вирішили продовжити аж до квітня.

За словами жителя Ужгорода, Василя Белея, котрий наразі перебуває на самоізоляції у Словаччині, у місті Кошіце, то тут усвідомлення місцевих щодо дотримання карантинних вимог є значно на вищому рівні, у порівнянні із Закарпаттям.

–Другий тиждень перебуваю за кордоном. Абсолютно всі жителі ходять у масках. Тут не має такого ігнору до маскового режиму, – відзначає Василь, як от у нас в Ужгороді, наприклад, де навіть ресторанні заклади працювали під час карантину й відвідувачі були без масок.

–Щодо роботи, коли необхідно дістатись із міста до міста на громадському транспорті, як відзначає пан Василь, то необхідно мати насамперед певне підтвердження від фірми, де ти працюєш, і тобі дійсно потрібно туди на роботу. Поліція перевіряє ті документи.

У супермаркетах і продуктових теж діє дистанція і масковий режим. Продукти можна замовити навіть в режимі онлайн, а потім уже приходиш по необхідний товар до пункту видачі, – розповідає Василь. У іншому випадку, замовлений товар із супермаркету можуть доставити і за вказаною адресою прямо додому, – відзначає співрозмовник.

Від 19 березня у Словаччині продовжено НС. Діятиме він до 28 квітня.

Як повідомляє slovoidilo.ua, влада внесла ряд правок у раніше прийняту постанову, зокрема ввела заборону для жителів на поїздки за кордон для відпочинку. В рамках режиму надзвичайного стану дозволено переміщення медичних працівників.

За інформаціє ЗМІ, наразі Словаччина є одним з лідерів серед країн ЄС за показником відносної смертності від COVID-19.

Ситуація із захворюваністю у Словаччині є наступною:

Пряшівський край –5 0 872 інфікованих;
Жилінський край – 48 882 інфікованих;
Тренчинський край – 46 810 інфікованих;
Кошицький край – 46 219 інфікованих;
Трнавський край – 41 416 інфікованих;
Братиславський край – 40 646 інфікованих;
Банськобистрицький край – 33 286 інфікованих.
Категорія : Різне


Залишити Коментар